Hjem
Senter for krisepsykologi
PhD kandidat

Peder Hyllengren, PhD kandidat

Operativt ledarskap - betydelsen av tillit, moralisk stress och anpassningsförmåga

Hovedinnhold

Peder Hyllengren har en master i psykologi fra Universitetet i Karlstad og er til ansatt som forsker og adjunkt ved Forsvarshögskolan i Sverige siden 2007. Han forsker og underviser i ledelse i sivil og militær kontekst. 

I et moderne samfunn utføres mange viktige oppgaver innen organisasjoner som militæret, politiet og helsevesenet av mennesker som jobber mot et felles mål. Kompleksiteten i oppgavene betyr ofte at gruppemedlemmene er eksperter på ulike spesialområder. Dessverre garanterer ikke å samle eksperter på forskjellige felt velfungerende team. Derfor blir ledelse en viktig faktor i denne sammenhengen. Et annet kompliserende aspekt er at det ofte er ad hoc-team, sammensatt på veldig kort tid der medlemmene er ukjente for hverandre og trenger å fungere umiddelbart (f.eks. I tilfelle store ulykker). Kravet om at driftssjefen kan etablere og opprettholde tillit er derfor avgjørende. I et komplekst og dynamisk miljø vil ledere bli møtt med tvetydige situasjoner der den riktige løsningen ikke alltid er åpenbar eller mulig. Organisatoriske barrierer eller mangel på ressurser kan også føre til vanskelige moralske dilemmaer for ledere i beslutningsprosesser.

Mål:
Det overordnede formålet er hvordan tillit, moralske dilemmaer og tilpasningsevne påvirker operativ ledelse. Videre å utforske følgende tre spørsmål:

  1. Hvilke faktorer er gunstige og ugunstige for utviklingen av rask tillit til ledere i midlertidige militære grupper?
  2. Hvordan kan karakteristikkene til vurdereren og den midlertidige gruppen påvirke rapporteringen av disse gunstige og ugunstige faktorene? og
  3. Hva er forholdet mellom rask tillit til ledere i en midlertidig gruppe og gruppeprestasjoner?

Tilsammen tar de tre studiene sikte på å gi økt kunnskap og forståelse av operativ ledelse i tre viktige aspekter: tillit, moralsk stress og tilpasningsevne.