Hjem
Senter for krisepsykologi
PhD kandidat

Vilde Brecke, PhD kandidat

Strukturell hjerneavbildning av pasienter med tvangslidelser og endring etter konsentrert eksponeringsbehandling

Hovedinnhold

Vilde Brecke har bachelor i psykologi fra Edinburgh Napier Univeristy og master i psykologi med spesialisering i nevrovitenskap fra Universitet i Bergen.  

Om prosjektet:

Hjerneavbildning ved bruk av magnetisk resonanstomografi (MR) har på kort tid gitt oss revolusjonerende muligheter til å undersøke hjernens funksjon og struktur. Ved å forstå mer av hjernens funksjon og struktur kan vi også bedre forstå psykiske lidelser og hva som endrer seg når en blir frisk. I sitt PhD arbeid «Myelination in obsessive-compulsive disorder before and after concentrated exposure and response prevention therapy» undersøker Vilde hjernens struktur ved tvangslidelse og assosiasjoner mellom hjernens struktur og ulike karakteristikker som symptomtrykk, varighet, med mer.

Tvangslidelse defineres når en sliter med uønskede og påtrengende tvangstanker som en forsøker å bli kvitt eller nøytralisere med tidkrevende tvangshandlinger. De fleste med tvangslidelse opplever tvangstankene som irrasjonelle eller overdrevne, men synes det er vanskelig å slutte med tvangshandlinger siden de reduserer angsten der og da. Heldigvis finnes det i dag effektiv behandling for lidelsen, der kognitiv atferdsterapi med eksponering og responsprevensjon har mest støtte. Gerd Kvale og Bjarne Hansen ved Bergen Center for Brain Plasticity har utviklet et effektivt konsentrert behandlingsformat over bare fire dager, kalt Bergen 4-Day Treatment (B4DT). Dessverre er det slik at ikke alle responderer på behandling. Ved å bedre forstå hvordan lidelsen henger sammen med hjernens struktur, og hvordan strukturelle forhold i hjernen endres i forbindelse med behandlingen kan vi forhåpentligvis forbedre og tilpasse behandlingen enda mer i fremtiden.

Vilde er tilknyttet Bergen Center for Brain Plasticity. I løpet av sin tid som PhD-stipendiat skal hun undersøke hjernestruktur hos pasienter med tvangslidelse og friske kontrollpersoner på tre ulike måter. I vår første studie undersøkte vi potensialet for endring i integriteten av hvit masse før og etter B4DT. I vår andre studie skal vi se på om tvangslidelse kan kobles til forskjeller i hjernebarkens myelin. Myelin er et fettlag som omslutter nervecellenes utløpere og sikrer effektiv kommunikasjon mellom nerveceller. I den tredje studien skal vi undersøke om tvangslidelse er assosiert med volum av hippocampus og amygdala, to områder i hjernen som er sentrale for hukommelse og følelser. I henholdsvis andre og tredje studie samarbeider vi med OCD Brain Imaging Consortium (OBIC) og Enhancing NeuroImaing through Genetics Meta-Analysis (ENIGMA) arbeidsgruppe for OCD.

PhD arbeidet er finansiert av Helse Bergen og midler fra Trond Mohn-stiftelsen