Hjem
Sosiologisk institutt

Masterstudent: Markus den Ouden

Markus den Ouden har utdanningen sin i sosiologi fra UiB, og går sitt siste semester på masterprogrammet i sosiologi.

Hovedinnhold

Den største overgangen fra bachelorprogrammet var dermed omstillingen fra fokuset på å tilegne seg teoretisk kunnskap, til hvordan denne skal anvendes i praksis.

Kvar tok du bachelorgrada di?
Universitetet i Bergen

Kvifor valde du ein mastergrad i sosiologi?
Jeg valgte å ta en mastergrad i sosiologi fordi jeg ønsket å fordype meg ytterligere i faget, samtidig som jeg ønsket å utvikle mine analytiske egenskaper. Masteroppgaven gir deg muligheten til å dyrke egne faglige interesser, samtidig som man får viktige erfaringer med hvordan det er å planlegge og gjennomføre et lengre prosjekt.

Korleis har overgangen frå bachelor til master vore?
Mastergradsstudiet er mer orientert mot forskning og det faglige innholdet er derfor i større grad rettet mot ulike analyseteknikker og metodiske utfordringer i forbindelse med gjennomføringen av forskningsprosjekter. Den største overgangen fra bachelorprogrammet var dermed omstillingen fra fokuset på å tilegne seg teoretisk kunnskap, til hvordan denne skal anvendes i praksis. I tillegg stilles det større krav til selvstendighet og gode arbeidsrutiner. Dette er åpenbart utfordrende, men også meget givende.

Kva er den viktigaste kompetansen du utviklar som masterstudent i sosiologi?
For meg har det viktigste vært å få ta initiativ til egen læring og hvordan man skal danne seg gode og strukturerte arbeidsrutiner i møtet med et langvarig prosjekt. Dette er egenskaper som jeg ser vektlegges i de fleste stillingsannonser og som jeg derfor anser som viktige når man etter hvert skal ut i arbeidslivet.

Kva er ditt beste minne frå studietida på master så langt?
Det er vanskelig å peke seg ut kun ett minne, men det jeg vil ta med meg videre er den gode følelsen av å være inkludert i et spennende miljø av unge og engasjerte mennesker. Mine medstudenter har gitt meg mange gode sosiale opplevelser og interessante innblikk i andre emner innenfor sosiologien enn det jeg selv primært holder på med.

Har du tips til ferske masterstudentar?
Et godt tids vil være å begynne å tenke gjennom hvilke temaer som interesserer deg innenfor fagfeltet tidlig i studiet. Forhør deg gjerne med venner og familie, eller personer du kjenner som har erfaringer innenfor ditt interessefelt. Jeg tror hele prosessen med å gjennomføre masteroppgaven blir enklere dersom ideen får tid til å modnes før alle de praktiske utfordringene slår inn.

Kva tenkjer du å gjere etter masteren?
Etter mastergraden ønsker jeg å arbeide. Gjennom studiene har min interesse primært vært sosial- og økonomisk ulikhet. Forhåpentligvis vil mastergraden min gi meg gode muligheter for å få en jobb hvor jeg kan anvende kompetansen jeg har opparbeidet meg innenfor dette feltet.