Hjem
Det samfunnsvitenskapelige fakultet

Seniorrådgiver i Jernbanedirektoratet

Malene Nerland fullførte sin mastergrad i samfunnsøkonomi i 2015 og jobber nå som seniorrådgiver i Jernbanedirektoratet.

Hovedinnhold

Det er mye fokus på samfunnsøkonomiske analyser blant beslutningstakere og politikere. Jeg har derfor mulighet til å snakke om fagfeltet mitt og lære andre hvordan vi skal forvalte statens knappe ressurser mer effektivt.

Kan du fortelle litt om arbeidet ditt? Hva er de konkrete arbeidsoppgavene dine?

Jeg jobber i Jernbanedirektoratet i avdeling Jernbanestrategi i seksjon for samfunnsøkonomi og transportanalyse. I seksjonen jobber vi mye med hvordan vi skal beregne og verdsette effekter av tiltak i transportsektoren. I jobben samarbeider vi tett med ulike fagmiljøer for å gjennomføre gode utredninger og samfunnsøkonomiske analyser av tiltak og prosjekter innenfor jernbanesektoren, både på mellomlang og lang sikt. Jeg er fagansvarlig for fagfeltet samfunnsøkonomi og jobber mye med verktøy og metodeutvikling både internt og i samarbeid med de andre transportvirksomhetene (Statens vegvesen, Nye veier, Kystverket og Avinor). Jeg har ansvaret for utvikling av nyttekostnadsverktøyet (SAGA) som kan benyttes når det gjennomføres nyttekostnadsanalyser av jernbanetiltak. Jeg jobber også operativt med analyser av tiltak i jernbanesektoren som vi leverer som beslutningsgrunnlag til Nasjonal Transportplan.

Hva er det beste med jobben din – og det mest utfordrende?

Det beste med jobben er at man har store muligheter til å påvirke hvordan transportetatene skal gjennomføre gode samfunnsøkonomiske analyser. Det er mye fokus på samfunnsøkonomiske analyser blant beslutningstakere og politikere, og det får stor oppmerksomhet. Jeg har derfor mulighet til å snakke om fagfeltet mitt og lære andre hva som er viktig å huske på når vi skal forvalte statens knappe ressurser mest mulig effektivt. Jeg har hyggelige og dyktige kollegaer som jeg kan diskutere faglige problemstillinger med og har mulighet til å møte mange ulike fagmiljøer i jobben min. Det mest utfordrende er at vi ikke alltid har tid til å utrede alle problemstillinger vi gjerne vil fordype oss i.     

Hvordan får du brukt kompetansen din fra UiB i jobben din?

Som fagansvarlig for samfunnsøkonomi i Jernbanedirektoratet har jeg god nytte av det jeg lærte på Universitetet. Det er en ganske teoretisk utdannelse, men i jobben får jeg brukt mye av teorien i praksis. Det viktigste jeg har lært gjennom et utfordrende masterløp er å være strukturert og tilegne meg mye kunnskap på kort tid. Jeg jobber mye med nytte-kostnadsanalyser, men det lærte jeg overraskende lite om i løpet av studietiden. Jeg møter derimot faglige problemstillinger fra studietiden i alle deler av jobben min. For eksempel benytter vi elastisiteter i modellene for å beregne reisemønster og ved verdsetting av marginale eksterne kostnader benytter vi anerkjent metode og teori fra miljøøkonomi.

Hva tenker du på som det beste ved studietiden ved UiB?

Det beste med studietiden var alle de fantastiske folkene man ble kjent med. Det å møte så mange folk som interesserer seg for det samme som deg er veldig gøy.  

Har du noen tips til nye studenter?

Det er viktig å skille seg ut. Jeg anbefaler at man ikke bare studerer, men også jobber ved siden av studiene (gjerne relevant for studiet/senere jobb). Det vil telle svært positivt i arbeidslivet. Gode karakterer er viktig, men det betyr ikke alt. Ikke minst er det viktig å nyte studietiden og den fleksibiliteten man har før man gjerne må forholde seg til faste rammer i arbeidslivet.