Hjem
UiB Universell

Studier i utlandet

Er du student med behov for tilrettelegging finner du relevant informasjon om utveksling her.

Illustration man taking selfie by desk
UiB har samarbeidsavtaler med læresteder over hele verden.
Foto/ill.:
Colourbox.com

Hovedinnhold

Å studere i utlandet krever at du starter planleggingen i god tid. Særlig gjelder dette tilrettelegging av studiene ved ditt nye lærested. Internasjonal seksjon ved Studieavdelingen kan i samarbeid med din studieveileder gi deg individuell veiledning.  

Beskriv ditt behov for tilrettelegging tidlig i prosessen. Da får de som hjelper deg tid til å finne gode løsninger i samarbeid med det lærestedet som skal ta deg imot som utvekslingsstudent.

Det kan være vanskelig å være åpen om sin funksjonsnedsettelse. Organisasjonen Association for Higher Education Access and Disability (AHEAD) har laget en veileder om åpenhet som kan være til hjelp: Disclosure-guidelines/veileder

Hvis du mottar ytelser fra NAV, må du ta kontakt med NAV Internasjonalt for å finne ut hvordan studier i utlandet påvirker ytelsene. Du finner mer informasjon på NAVs nettsider - Student i utlandet.   

Det er kommunene som tilbyr og som fatter vedtak om personlig assistanse. Støtten til brukerstyrt personlig assistanse under studier i utlandet er ikke lik i alle kommuner. Ta derfor kontakt med kommunen din for mer informasjon tidlig i planleggingen. 

Valg av studieland og lærested 

UiB har samarbeidsavtaler med læresteder over hele verden. I Europa er det inngått Erasmusavtaler med mange læresteder. Tidlig i planleggingen må du gjøre deg kjent med hvilke avtaler UiB har med de ulike lærestedene. Dette gjør søknadsprosessen enklere, gir flere stipendmuligheter og muligheter for bedre råd og veiledning.  

Bruk litt tid på å undersøke kulturelle forhold, holdninger og tilrettelegging for personer med funksjonsnedsettelse og språk. Les gjerne erfaringsrapporter fra andre studenter som har vært i det landet du planlegger å dra til.  

Finansiering av tilrettelegging

Lånekassen gir ekstrastipend til studenter som ikke kan jobbe ved siden av utdanningen på grunn av en funksjonsnedsettelse. Dette kan som hovedregel beholdes under utvekslingsopphold i utlandet, uansett studiested (gjelder også dysleksi). Ta kontakt med Lånekassen for informasjon om hvordan du kan beholde ekstrastipendet under utenlandsoppholdet. 

Tilretteleggingsstipend – Erasmus

Det er ikke nødvendig å søke spesifikt om tilretteleggingsstipend gjennom Erasmus.  Studenter som søker utveksling til læresteder UiB har en Erasmusavtale med vil automatisk vurderes for tilretteleggingsstipend mot at søker fremlegger legeerklæring som del av søknad. 

Legater og stiftelser

Mange legater og stiftelser gir stipender. Det er ofte ikke spesifisert at stipendet kan gis til studenter med nedsatt funksjonsevne, behov for tilrettelegging eller som skal studere i utlandet. Likevel bør du i søknaden beskrive kostnadene du har som følge av funksjonsnedsettelsen og behovet for tilrettelegging.  

Stiftelsen Sofies Minde gir et eget stipend til studenter med bevegelseshemming som tar bachelor- eller mastergradsstudier i Norge eller i utlandet.    

Forsikring

Det er viktig at du har forsikring som gjelder lengre opphold i utlandet. Undersøk reisevilkårene i dine forsikringer før du drar. 

ANSA (Association of Norwegian Students Abroad) tilbyr reiseforsikring 

NSO (Norsk Studentorganisasjon) tilbyr reise-, innbo- og ulykkesforsikringer for studenter 

Støtte og kontaktpersoner

Når du skal studere i utlandet, kan det være nyttig å være medlem i ANSA. Som student med nedsatt funksjonsevne kan du oppleve utfordringer under oppholdet i utlandet som gjør at du trenger noen å snakke med. Med ANSAs sosialrådgivere kan du ta opp praktiske, følelsesmessige, studierelaterte eller helsemessige utfordringer. De arrangerer også sosiale aktiviteter for at studentene raskt skal bli kjent med hverandre og bli del av studentnettverket på sitt nye studiested.   

Ressurser