Hjem
Universitetshagene
Rhododendron

Tidligblomstrende arter i Rhododendron artssamlingen

Spesialistene våre presenterer en virtuell omvisning til noen Rhododendron-arter som blomstret i april og begynnelsen av mai 2021.

Pink Rhododendron dauricum flowering in May 2021
Foto/ill.:
Michael Pirie, UiB

Hovedinnhold

Her viser vi Rhododendron-arter som blomster tidlig om våren. Været er avgjørende for når de kommer, men de fleste blomstrer i april, de tidligste i mars. Vi viser noen korte videoer tatt opp i april og tidlig i mai 2021. Den kalde vinteren i fjor førte til at sesongen startet seinere enn normalt. Professor emeritus Per Magnus Jørgensen og Bjørn Moe medvirker i filmene som er på norsk med engelske undertitler. Informasjon om de enkelte artene er i hovedsak hentet fra Jørgensen (1996) – ‘Rhododendron i Det norske arboret på Milde’.

Rhododendron barbartum

Rh. barbatum vokser naturlig i vestlige Himalaya i hemlokk-skog i høydenivået 2400 – 3700 moh. Den er en treformet art som kan bli 10 m høy med vakker, avskallende bark. Blomstene som kommer i mars-april er klokkeformet og sitter i tette hoder.

Rhododendron barbatum with Per Magnus Jørgensen

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron calophytum, Rh. davidii, & Rh. sutchuenense

Rhododendron calophytum kan bli 10 m høy og er lett å kjenne på bladene som er lange og smale (30 x 8 cm), lysegrønne og nesten uten hår på undersiden. Den vakre blomsterstanden har opptil 30 klokkeformete blomster med store arr.  

Rhododendron calophytum, R. davidii og R. sutchuenense vokser naturlig i 2000-meters høyde i skogene i sentrale Kina (Sichuan, N Yunnan og V Hubei). Se dem samtidig i artssamlingen i mars – april og legg merke til forskjellene i blomsterfargen (den er nesten fiolett hos R. davidii), mønsteret i kronbladene og hårene på undersiden av bladene.   

50 year-old Rhododendron calophytum

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron aureum

Liten, krypende plante som sjelden blir større enn 50 cm. Blomstene er kortvarige, blekgule med åpen skålform. Vokser på fjelltopper og i skredmarker i høydenivået 1500-2700 moh. fra Sentral-Sibir og østover til Japan (der våre planter kommer fra).

Rhododendron aureum - our most special collection?

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron dauricum

Rhododendron mucronulatum og R. dauricum har begge en vid utbredelse i Nordøst-Asia gjennom Mongolia, Nord-Kina, Korea og tilgrensende deler av Russland. De danner opprette busker som blir ca 2 m høye. I milde vintre er dette de første artene som kommer i blomst. Fargen varierer fra mørk rosa til hvit (‘Hokkaido’ har større hvite blomster som kommer litt seinere).

Rhododendron dauricum with Bjørn Moe

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron hodgsonii

Rhododendron hodgsonii hører til i gruppen storbladet rhododendron i ‘Kjempedalen’. Den har flere nære slektninger og kommer fra Himalaya i høydenivået 2900 – 4300 moh. Bladene er opptil 40 x 12 cm og dekket med filthår på undersiden. De store blomsterstandene er rød-fiolette og kommer i april.

Rhododendron hodgsonii - and a natural hybrid?

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron recurvoides

Liten plante med tett vekst som er kjent fra en eneste lokalitet i Burma 2400 moh. De mørkegrønne bladene er ruglete og skinnende på oversiden og med kanelfarget filt på undersiden. Blomstene er klokkeformete og hvite med vakkert rødrosa skjær på utsiden.

Rhododendron recurvoides

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron lacteum

Høy treformet busk som blir over 5 m og kommer fra grenseområdet mellom Kina og Burma. Den har store runde, mørkegrønne blad med hjerteformet basis og med et tynt gråbrunt hårlag på undersiden. De store klokkeformete blomstene kommer i mai.

Rhododendron lacteum

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron bureavii

Kinesisk art som vokser i 2700 – 4400 meters høyde i Yunnan og Sichuan. Busken blir opptil 3 m og et tett oransjebrunt filt dekker både skudd og undersiden av bladet. Når de rødrosa knoppene åpner seg i mai, kommer det fram eplerosa blomster med mørke flekker.

Rhododendron bureavii with Per Magnus Jørgensen

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron mucronulatum

R. mucronulatum har en videre buskformet vekst sammenlignet med R. dauricum. Blomstene er større og flatere, og de kommer litt seinere. Det finnes flere ulike former av arten i Japan, Korea og Kina.     

Rhododendron mucronulatum

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Rhododendron thomsonii

Rhododendron thomsonii finnes i vestlige Himalaya 2400 – 4300 moh. Kan bli et lite tre på opptil 7 m. De runde, mørkegrønne bladene har blågrønn underside. Hengende, klokkeformete, blodrøde blomster i april.

Rhododendron thomsonii and R. fulgens

Produsent:
Michael Pirie, UiB

Tilbake til Rhododendron artssamlingen eller hagene gjennom året - vår