Hjem
Universitetshagene

Chile-ildbusk (Embotrium coccineum)

Chile-ildbusk hører til en liten gruppe arter med skarpt rødfargete blomster i Proteafamilien (Proteaceae) - naturlig utbredt langs kystene av det sørlige Stillehavet. Dette er en gammel utviklingslinje som oppsto før Australia og Sør-Amerika skilte lag med Antarktis i Kritt-tiden.

Hovedinnhold

Norsk navn: Chile-ildbusk

Vitenskalig navn: Embothrium coccineum J. R. Forst. & G. Forst.

Naturlig utbredelse: Kratt og buskas i kyststrøk og fjell-lier i Chile fra Curicó (34° 59′ S) og til langt sør på Tierra del Fuego, og i tilgrensende fjellområder langs Argentinas vestgrense.

Den røde blomsterfargen er tilpasning til pollinering med fugler, og har trolig vært gruppens kjennemerke helt siden de oppsto for mer enn 60 millioner år siden. Knapt noen hagebusk vekker slik oppsikt som en chile-ildbusk når masser av ildrøde blomster lyser opp i buskaset. Et vanlig lokalnavn på busken i Chile er da også el fosforito - "lille flamme, lille stjerne". Etter at den første gang ble introdusert til Europa (England) i 1846, ble den naturlig nok svært ettertraktet til bruk i hagene. Hittil er det kun ved den mest oseaniske atlanterhavskysten av Sør-England, Skottland og Irland at man har lykkes med den, foruten på Færøyene.

I vintermilde strøk kan chile-ildbusk – som i sitt hjemland – bli treformet og nå høyder på 10 m og mer. Stammen kan nå diametre på over 50 cm, og veden er høyt verdsatt til finere treskurd- og dreiearbeider for sin fasthet og farge. Busken er vintergrønn og blomstrer med ildrøde blomster om våren. I vårt land er det sjelden å se den dyrket, men et par busktrær har vokst i Arboretet på Milde siden 1982. Disse kom som stiklinger fra Færøyene, av en plante som kom opp av frø fra Chile i 1965. De har blomstret flott i mange år, og til og med satt frø, men sist vinter frøs de helt ned, i motsetning til våre chile-ildbusker som ble samlet fra frø i Chile i 2000. De overlevde vinteren uten skade, og har blomstret i sommer. Arten er kjent for å være svært variabel, både med hensyn til vekst, bladform og hardførhet. Vi oppfordrer til å forsøke den på tross av våre varierende erfaringer. Chile-ildbusk trives ikke på kalkjord og skal ikke ha gjødsel med fosfor, men er ikke vanskelig å dyrke. Den trives i lett, fuktig humsjord, slik vi har mye av på Vestlandet, og skulle passe godt sammen med Rhododendron i en lun skråning, gjerne lysåpent, men ikke for sterk vårsol. H2?