Hjem
Utdanning
Språk

Språk som døråpner

Få studieprogram gir så mange ulike karrieremuligheter som språkfag.

Hovedinnhold

Av Karina Asbjørnsen

- Språk er nyttig! Et språkstudium gir ikke bare kompetanse praktisk og teoretisk i det spesifikke språket, men også god innsikt i et annet lands kultur.

Det sier Tor Jan Ropeid, amanuensis ved Institutt for fremmedspråk. Han mener at den allmenne oppfatningen om at man klarer seg med kun engelsk, kan være farlig.

 - Etter verdt som verden blir stadig mer globalisert, tror vi gjerne at vi kjenner hverandre bedre. Men det er fortsatt store forskjeller mellom ulike kulturer. Ferdigheter i forskjellige språk åpner dører som dårlig engelsk ikke kan gjøre, sier han.

Næringsliv, diplomatiet og kulturarbeid

Stehn Mortensen tok siste året av videregående i Russland, og det gav mersmak. Nå går han andre året på bachelorprogrammet i russisk ved Humanistisk fakultet.

 - Jeg valgte russisk fordi Russland er et veldig spennende land, med store kulturforskjeller fra Norge og mye å oppdage. Å beherske et slikt språk gir veldig mange muligheter, sier Mortensen.

Selv har han lyst til å jobbe med kulturformidling, f.eks. som oversetter i et forlag. Studenter med en grad i russisk har også mange muligheter innenfor næringslivet.

- Norge trenger russisk kompetanse for å være konkurransedyktige i handelen med olje og gass. Mange går også inn i utenrikstjenesten, og jobber på ambassader eller lignende, sier Mortensen.

Han understreker også hvilken verdi språkstudier kan ha i kombinasjon med andre fag. For eksempel er språk kombinert med samfunnsfag, som sammenliknende politikk, veien mange går hvis de vil inn i diplomatiet.

Arabisk som døråpner

Janne Kvale har master i arabisk fra UiB, og jobber nå som programrådgiver i Flyktningtjenesten på NAV i Voss kommune. Selv om hun ikke benytter språkkunnskapene sine direkte i jobben, tror hun at studiene har gjort at hun får bedre kontakt med brukerne.

- Spesielt den kulturelle erfaringen får jeg bruk for hele veien. Jeg dro på utveksling til Midtøsten, og da fikk jeg også stor forståelse for hvordan det er å være fremmedspråklig i et land, sier hun.

Også Kvale mener at språkstudier gir mange ulike karrieremuligheter, hvis man er aktiv og leter opp jobber hvor det er bruk for kompetansen.

- Språk åpner mange dører! Med arabisk kan man jobbe innenfor veldig mye, for eksempel med flyktningarbeid og asylsøkere, eller i organisasjoner, utenrikstjenesten eller akademia, sier hun.

Kvale påpeker også at språkprogrammene er mer ”konkrete” studium enn mange andre humanistiske fag, slik at det er lettere for en potensiell arbeidsgiver å vite hva du kan.

Tysk er fortsatt viktig

UiB tilbyr i dag bachelorprogrammer i arabisk, engelsk, fransk, gresk, italiensk, japansk, latin, nordisk, russisk, spansk og tysk. I tillegg har universitetet programmene språk og informasjon, språk og interkulturell kommunikasjon og språkvitenskap.

Ropeid påpeker at også de tradisjonelle språkfagene er svært nyttige, spesielt innen handel, politikk og skolevesenet. 100 millioner tyskspråklige mennesker gjør at tysk er det største språket i EU. Landet er i tillegg Norges nest største handelspartner.

- Mange betrakter språk som tysk som et lite festlig og sexy fag, men når man har knekket koden forstår man at er alle språk er festlige og sexy bare man kommer i gang!