Hjem
Utdanning
Kompetanse og karriere

Ettertraktet kunnskap

Studentene i Bergen har mye å si for byens næringsliv.

Hovedinnhold

Av Karina Asbjørnsen

Rundt 50 % av studentene som tar utdannelsen sin i Bergen, blir i byen etter studiene. Kommunikasjonssjef i Bergen Næringsråd, Atle Kvamme, mener at studentene har stor verdi for regionen.

- Studenter utdannet ved UiB kan tilføre våre medlemsbedrifter oppdaterte akademiske verktøy, oppdatert kunnskap og ungdommelig pågangsmot, sier Kvamme. 

Han mener også at det er viktig at studentene i Bergen har mulighet til å bli kjent med næringslivet i regionen i studietiden.

- Slik kjennskap i kombinasjon med ny faglig kunnskap, gjør UiB-studentene attraktive for våre medlemsbedrifter, sier han.

Denne fordelen, kombinert med et bredt arbeidsmarked hvor mange fagbakgrunner er aktuelle, er nok grunnen til at mange velger å bli.

Nyttige teoretiske utdannelser

Statoil er blant de største bedriftene i Norge som har en egen avdeling i Bergen.

- Vi har mange medarbeidere fra UiB. De har en variert bakgrunn, alt fra geologi til organisasjonspsykologi, sier Jannik Lindbæk, informasjonsdirektør i Statoil. Han er selv Cand polit fra UiB, med bakgrunn i sammenliknende politikk, historie og samfunnsøkonomi.

Mange tror at universitetsstudier er for teoretiske, og velger mer praktisk rettede program på sin vei mot næringslivet. Men Lindbæk påpeker at jobbsøkere med universitetsutdannelse er svært attraktive for firmaet.

- Vi trenger begge deler! Vi ansetter ca. 180 fagarbeidere i året på landsbasis, mot 2-300 nyutdannede med mastergrad. Det er viktig at vi har begge typer kompetanse, sier han.

I tillegg har master- og doktorgradsstudenter mulighet til å skrive oppgaven sin hos bedrifter som Statoil.

Kombinerer med praksis

 Jo Torgersen har studert psykologi og medievitenskap ved UiB, og jobber i dag som produsent i Bergensbaserte Mediacircus TV. Han har blant annet produsert Hjelper Hjerne, en dokumentarserie for TV 2, og BT-fotograf Roar Christiansens ”Jeg vil takke livet”.

Selv om han ikke til daglig bruker konkrete verktøy og metoder som han har lært på studiene, mener han at medievitenskapen har vært nyttig.

- Studiene har gitt meg et grunnlag for å forstå situasjoner og sammenhenger som preger hverdagen min. De har også bidratt til å motivere meg for å lære meg de praktiske egenskapene man trenger som tv-produsent, sier Torgersen.

Han påpeker at praksis ved siden av studiene er viktig dersom man vil inn i et slikt yrke.

- Jeg har stor tro på å kombinere det praktiske med det teoretiske gjennom studiene. Mens den mer teoretiske universitetsutdannelsen har gitt meg et rammeverk for bedre å kunne forstå sammenhenger, har jobber i TV 2 og Bergen Student-TV vært gode praktiske supplement til medieutdannelsen.