Hjem
Etter- og videreutdanning
Studer språk på nett

Tysk nettstudier

Lyst til å lære om tysk språk, litteratur og kultur? Ved UiB kan du ta tysk som nettstudier og velge mellom flere enkeltemner. Søk høstens emner nå!

Nettstudier i tysk - UiB
Lær mer om tysk språk og kultur som nettstudier ved UiB.
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Ved Universitetet i Bergen kan du ta nettstudier på deltid innen tysk språk og litteratur og kultur i tyskspråklige land.

Hvert emne gir 10 studiepoeng og går på deltid over ett semester. Tre emner går i vårsemesteret og tre påfølgende emner går i høstsemesteret. Alle emnene er 100 % nettbaserte.

Felles for alle emnene: 

  • 10 studiepoeng pr emne
  • 35-40 studieplasser pr emne
  • Deltidsstudium over 1 semester
  • 100 % nettbasert undervisning via UiBs læringsplattform Mitt UiB og Zoom
  • Ca 2-3 timers seminarundervisning/gruppearbeid pr uke, to ettermiddager i uken
  • Anbefalt forkunnskaper i tysk tilsvarende B-språk/Nivå 2 fra videregående skole (men dette er ikke et formelt opptakskrav og du behøver ikke sende inn dokumentasjon på dette)
  • Ingen studieavgift, men alle som blir tatt opp som studenter ved UiB må betale semesteravgift på kr 650,-

    Emner høsten 2024: 

    TYS 635 Grunnemne i tysk språk II

    Dette emnet går over 12 uker og består av to deler: en del om tysk grammatikk og språkstruktur og bruken av tyske modalverb og verbalsyntaks, og en del om lydlære (fonetikk/fonologi). Det er en fordel om du har tatt TYS625 i vårsemesteret eller har tilsvarende forkunnskaper, men dette er ikke noe absolutt krav. 

    Etter endt emne skal du kunne bruke grunnleggende tysk grammatikk og fonetisk/fonologisk fagterminologi, kunne skildre og analysere relativt kompliserte strukturer i det tyske språket samt kunne bruke enkle syntaktiske analyseverktøy og enkel fonetisk transkripsjon. 

    Undervisningsplan høsten 2024

    StudiestartMandag 19. august
    ForelesningerTirsdager kl. 15.00 - 16.30
    ØvingsgruppeTorsdager 18.00 - 20.00
    Eksamen4-timers skriftlig digital hjemmeeksamen (dato kommer)

    Undervisningen består ellers av forberedelsespakker med videoer, skriftlig materiale, øvelser mm. Hver uke skal du løse en oppgave knyttet til innholdet i disse pakkene, og du må få godkjent minst 8 slike oppgaver for å kunne gå opp til avsluttende vurdering. 

    Les hele emnebeskrivelsen

    SEK 600 Sammenlignende europeiske kulturstudier

    Dette emnet tilbys på tvers av flere fremmedspråk. Emnet skal gi innblikk i sentrale begreper, debatter og historiske oppbrudd som har preget den kulturelle utviklingen i Europa fra renessansen til vår egen tid. Vi skal se på hvordan disse blir formidlet først og fremst i litteraturen men også i andre kulturuttrykk.

    Noen sentrale begreper som tas opp: Verdensbilde, europeer, nasjon, opplysning, revolusjon, kolonialisme og postkolonialisme, individualisme, totalitarisme, isolasjonisme, globalisering, minoritet og rasisme.

    Emnet vil belyse et utvalg epoker og oppbruddstider i europeisk historie der nye ideer, begreper og tenkemåter har blitt til eller skiftet innhold på måter som har påvirket den kulturelle utviklingen og skjønnlitteraturen. Emnet vil ta for seg ulike epoker i et sammenlignende perspektiv, konsentrert om noen begrepshistoriske utviklingslinjer. 

    Les hele emnebeskrivelsen

    Undervisningsplan høsten 2024

    Deler av undervisningen vil i utgangspunktet gå fysisk på UiBs campus, men det blir tatt opptak som blir gjort tilgjengelig digitalt via UiBs læringsplattform. Kollokvier/nettmøter går kun digitalt. Det er med andre ord lagt til rette for at du kan følge hele emnet som digital nettstudent, se undervisningsplan under. Vi tar forbehold om endringer av ukedager/klokkeslett. 

    Avsluttende vurdering består av en 6 timers skriftlig digital hjemmeeksamen, som skal skrives på norsk eller engelsk.

    StudiestartMandag 19. august
    Videoforelesninger Innspilte forelesninger á 90 min. Opptak legges ut på emnets side på læringsplattformen Mitt UiB
    Kollokvier (90 min.) 4 onsdager 
    Nettmøter (45 min)4 torsdager
    Eksamen6 timers skriftlig digital hjemmeeksamen (skrives på norsk eller engelsk). Dato kommer


    Du skal i tillegg levere inn en obligatorisk oppgave på 750 - 1000 ord, som kan skrives på enten engelsk, fransk, tysk, italiensk, russisk eller norsk og blir vurdert til bestått/ikke bestått. Oppgaven må være godkjent før du kan ta avsluttende eksamen. 

    TYS 636 Tyskspråklig litteratur. NB: UTSATT! 

    Dette emnet går normalt i høstsemesteret, men desverre kan vi ikke tilby emnet høsten 2024. 

    Emnet går over 12 uker og skal gi en generell innføring i historien til den tyskspråklige litteraturen fra ca. 1750 frem til i dag med utgangspunkt i et utvalg litterære verk eller utdrag av verk (epikk, dramatikk og lyrikk). Det er en fordel om du har tatt TYS626 i vårsemesteret eller har tilsvarende forkunnskaper, men dette er ikke noe absolutt krav. 

    Undervisningen består av digitale forelesninger 1 ettermiddag pr uke, samt forberedelsespakker med videoer, skriftlig materiale, øvelser mm. I løpet av semesteret skal du skrive en øvingsoppgave (ca 500-700 ord) og holde en kort muntlig presentasjon. Disse må være godkjent før du kan gå opp til avsluttende vurdering. 

    Avsluttende vurdering består av en 7-dagers skriftlig, digital hjemmeeksamen (ca 1500 ord) og en muntlig eksamen (ca 20 min.) Den muntlige eksamenen består av ca 10 min presentasjon, og deretter vil du få noen spørsmål om den skriftlige hjemmeeksamensoppgaven og pensum ellers.

    Les hele emnebeskrivelsen

    Emner våren 2025: 

    Følgende emner skal normalt gå neste vår, med forbehold om endringer: 

    TYS 625 Grunnemne i tysk språk 1

    Dette emnet er et basisemne i tysk grammatikk, som skal gi deg en innføring i tysk morfologi (substantiv, adjektiv, pronomen, verb) og i grunnleggende trekk ved tysk syntaks (grammatisk analyse, sideordning og underordning av setninger, kasus, tempus). Etter gjennomført emne skal du ha gode basiskunnskapar i tysk grammatikk og grunnleggende kunnskap om tysk grammatisk fagterminologi.

    Undervisning våren 2024: Nettforelesninger tirsdager kl. 15.00 - 16.30 (uke 3-8, 10-12 og 15-16). Ukedag/tidspunkter for våren 2025 fastsettes senere. 

    I tillegg skal studentene jobbe med lærestoff i form av videoer, skriftlige leksjoner el.annet i forkant av hver undervisningsøkt, tilsvarende 1-2 timers arbeid, samt løse oppgaver i tilknytning til dette forberedelsesstoffet. Man må få godkjent 8 slike oppgaver for å kunne ta avsluttende eksamen, som er en 4-timers skriftlig digital hjemmeeksamen.

    Les hele emnebeskrivelsen

    TYS 626 Tyskspråklig kultur og historie

    Emnet skal gi grunnleggende kunnskaper om bakgrunnen for det moderne tyske samfunnet og den kulturelle utviklingen i Tyskland. Du skal også lære om den tyske nasjonsbyggingsprosessen og statsdanningen, og om særtrekk ved ulike kulturhistoriske perioder.

    Emnet tar for seg ulike tema innen tyskspråklig kultur og historie fra opplysningstiden (1760) fram til i dag, med utgangspunkt i ulike tekster og kulturelle uttrykksformer, deriblant skjønnlitterære tekster, ulike typer sakprosa, film, musikk og billedkunst.

    Undervisning våren 2024: Nettforelesninger torsdager kl. 15.00 - 16.30 (uke 3-8, 11-12 og 14-16). Ukedag/tidspunkter for våren 2025 fastsettes senere. 

    I løpet av emnet skal hver student skrive en øvingsoppgave (omfang 500-700 ord) samt holde en muntlig presentasjon. 

    Emnet avsluttes med en 7-dagers skriftlig digital hjemme-eksamen.

    Les hele emnebeskrivelsen

    TYS 627 Tysk språk og tekstkunnskap

    Emnet skal gi trening i grunnleggende tysk akademisk lesing og skriving, slik at du blir i stand til å forstå og skrive akademiske tekster på tysk.

    Etter endt emne skal du ha kunnskap om ulike lese- og skrivestrategier som passer til ulike sjangre, ha kunnskap om ulike skjønnlitterære sjangre og sakprosasajangre og tyske fagbegreper som er relevante i arbeid med disse. Du skal også være i stand til å sammenfatte og skildre tekster og bruke strategier for å finne fram til formuleringer og tekststruktureringsmidler til bruk i egen tekstproduksjon. 

    Undervisning våren 2024: Nettforelesninger onsdager kl. 15.00 - 16.30 (uke 3-8, 10-12 og 15-16). Ukedag/tidspunkter for våren 2025 fastsettes senere. 

    I løpet av emnet skal hver student skrive tre tekster (ca 2000 ord), med veiledning fra faglærere. To av tekstene skal være innenfor litteratur/kultur, og en skal være innenfor språk. To av de tre tekstene skal inngå i en mappe som er grunnlag for avsluttende vurdering/eksamen, og du velger selv hvilke to som skal inngå i mappen. 

    Eksamen består av innlevering av mappe, med to av de tre tekstene nevnt over. 

    Les hele emnebeskrivelsen

    Anbefalt rekkefølge: 

    Emnene TYS 635 og TYS 636 bygger på emnene fra vårsemesteret.

    Vi anbefaler derfor at du starter med emner som går om våren og fortsetter med emner som går om høsten. Det er imidlertid fullt mulig å begynne med ett av høstemnene dersom du mener du har et godt nok grunnlag i tysk fra før til å få utbytte av det. Les mer om opptakskrav og anbefalte forkunnskaper i tysk under. 

    Opptakskrav og krav til forkunnskaper

    Det meste av undervisningen på kursene foregår på tysk og det er derfor nødvendig med forkunnskaper i tysk. Vi anbefaler at du har minimum nivå 2 i tysk fra videregående skole/tysk B-språk for å få utbytte av studiene, selv om dette ikke er et absolutt opptakskrav. 

    Dersom det er lenge siden du har tatt tysk på videregående eller du er usikker på hvordan du ligger an, kan du teste kunnskapene dine: Ta tysk språktest her

    Dersom du fortsatt er i tvil om du har tilstrekkelige forkunnskaper kan du ta kontakt med Institutt for fremmedspråk.

    Ellers gjelder de generelle opptakskravene for etter- og videreutdanningsemner ved UiB:

    • For deg over 25 år: generell studiekompetanse (gsk) eller realkompetanse. Du trenger ikke laste opp noen form for dokumentasjon.
    • For deg under 25 år: generell studiekompetanse (gsk). Du må laste opp vitnemål fra videregående skole, dersom du ikke allerede står registrert med generell studiekompetanse. Dette ser du når du registrerer søknad. 

    Les mer om opptakskrav og krav til dokumentasjon når du søker videreutdanninger ved UiB