Hjem
Studentsider
erasmus+

National University of Ireland, Maynooth og Institutt for sammenliknende politikk (ERASMUS+)

  • LandIrland
  • ByMaynooth
  • Studieplassar1
  • StudienivåBachelor
  • AvtaletypeErasmus+
  • Lengde på opphald1-2 semester

Hovedinnhold

Om avtalen

Kven kan søke

Avtalen gjeld for studentar som går på eit bachelorprogram ved Det samfunnsvitskapelege fakultet. Du må ha tatt minimum 60 studiepoeng før du kan reise på utveksling.

Det er mogeleg å søke for eitt semester eller eit heilt år. Studentar som søker om å reise ut for eit heilt år vil bli prioriterte dersom det er fleire søkarar enn ledige plassar.

Når i studiet kan eg reise

Normalt vil det passe best å reise ut for eit heilt eller halvt år mellom tredje og sjette semester. Sjå institutta sine nettsider for meir informasjon og råd om utveksling.

Språk

Undervisningsspråket ved universitetet er engelsk.

Dersom du ikkje har nok engelskkunnskapar, finst det fleire måtar å førebu seg språkleg på før utvekslingsopphaldet. Sjå UiB.no for informasjon om språkkurs og språktandem. Hugs at eit utvekslingsopphald er ein unik sjanse til å skaffe seg språkkunnskapar du kan ha nytte av vidare i studia og i yrkeslivet.

Kva emne kan eg ta

Faculty of Social Sciences ved dette universitetet dekker eit breitt spekter samfunnsvitskapelege fagområde, blant anna: Anthropology, Applied Social Studies, Economics, Finance and Accounting, Education, Geography, International Development og Sociology.

denne nettsida finn du ei oversikt over emnetilbodet.

Ein fulltidsstudent skal ta 60 ECTS per år. Emna varierer i omfang frå 2,5 til 10 ECTS. Det er ein føresetnad at emna du vel ikkje overlappar nivå- og innhaldsmessig med emne du har tatt tidlegare, eller planlegg å ta seinare ved UiB.

Studieavgift

Erasmus-studentar betaler ikkje studieavgift ved vertsuniversitetet, men skal registrere seg og betale semesteravgift ved UiB for heile den tida dei er ute.

Om lærestaden

Bustad

Det finst studentbustader på campus som ein kan søke gjennom kontakt med universitetet sitt internasjonale kontor. Universitetet kan òg hjelpe dei som ønsker å finne bustad frå den private marknaden.

MERK: I Irland har det vore store utfordringar knytt til bustad for utvekslingsstudentar dei siste åra. Universiteta i dei fleste byane melder om stort press på bustadsmarknaden, og det er vanskelegare å få bustad gjennom universiteta.

Semesterinndeling

September - januar og februar - mai.

Studentrapportar

2022

Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

Vår 2022 - BA i sammenliknende politikk

15.01.2022 - 15.06.2022

Førebuingar/praktiske tips

- Ha kontakt med vertsuniversitetet for evt spørsmål om fag, ID-kort, hvor du skal møte osv på forhånd
- For reisende til Irland er det vanskelig å få sted å bo så vær tidlig ute, beste kan være å prøve å få seg et sted på campus, hvis ikke vil nok det kun være leiligheter med vertsfamilier igjen
- Ha alle papirer (f.eks. med tanke på reiseforsikring eller koronapass) i orden (enten skrevet ut eller digitalt)
- Sjekk ut hvilke(n) buss(er) du må ta etter å ha landet på forhånd, gjør det enklere for deg selv når du kommer

Undervisningsformer

Forelesninger med svært varierende mengde studenter, kommer selvsagt an på hva slags fag/studie en tar. De har også "tutorials" i enkelte fag som er ekvivalenten av seminarer ved UiB. Det var, i mitt tilfelle, forventet mye selvstudie (i likhet med UiB), og kan anbefale å sitte på biblioteket på campus der det er rolig og stille, og kort avstand til en kaffe i underetasjen.

Vurdering av emnetilbodet

Likte godt at det var et bredt utvalg av emner jeg kunne velge, og var svært fornøyd med majoriteten av disse. Opplevde at fagene ga lavere/mindre ects (poeng) enn fag på UiB, så i mitt tilfelle måtte jeg ta seks fag for å få 30 studiepoeng. Dette var litt tidskrevende i begynnelsen men man blir fort vandt med det, og opplevde også at med kun fem studiepoeng forventes det heller ikke all verdens.

Fagleg utbyte og språk

Siden Irland er et engelsktalende land får man virkelig forbedret engelskkunnskapene, uten at man selv helt merker det. Alle fagene foregår på engelsk og alt det sosiale også, så når man snakker med folk hjemme er det lett å bli litt språkforvirret. Det er også mulighet til å ta en del fag som handler om Irland, irsk historie og irsk språk, så der får man også tilbud om å lære et nytt språk skulle man ønske det.

Universitetsområdet og byen

Selve universitet og campus-området ligger på ett sted (et Nord- og Sør-campus) så man går ofte ikke lenger enn ti min fra biblioteket til en forelesningssal. Det gamle campus er utrolig pent estetisk med gamle bygninger og store kirker. Det er også en treningssal på campus som er gratis for alle studenter der. Selve byen er svært liten og ligger en halvtime utenfor Dublin, så det er ikke så alt for mye å finne på der, men kan selvsagt finne restauranter eller barer å gå til selv i de minste byene i Irland.

Bustad

Som sagt kan det være vanskelig å finne bolig i Irland fordi de har en boligkrise pågående, men dersom man er heldig kan det være at man får et rom på campus (de er ikke utrolig bra standard, men er perfekt med tanke på avstand). Ellers bor de fleste utvekslingsstudentene i hus/leiligheter med leietaker, eller med familier. Dette kan variere i avstand der mange steder i Maynooth har gåavstand fra campus mens hvis man drar lenger vekk (Leixlip, Lucan eller til og med Dublin) må man ta buss/tog.

Sosialt miljø

Veldig hyggelig sosialt miljø, spesielt med andre utvekslingsstudenter. Det er ofte andre internasjonale studenter man er med i de første ukene og derfor også disse man knytter sterkest bånd med. Irske studenter er likevel også svært imøtekommende og hyggelige, og det kan være lett å bli kjent med folk gjennom alle klubbene som tilbys ved universitetet.

2021

Vår 2021 - BA i sosiologi

Vår 2021 - BA i sosiologi

15.01.2021 - 15.06.2021

Førebuingar/praktiske tips

Jeg reiste til Maynooth University i Irland. Jeg anbefaler å sette seg godt inn i gjeldende koronarestriksjoner ettersom situasjonen kan endre seg raskt. Jeg gjorde ikke det og trodde Irland fortsatt var relativt åpen, men oppdaget da jeg kom at landet hadde vært i lockdown siden desember 2020. Men det gjorde ikke utvekslingsoppholdet dårligere etter min mening.

Undervisningsformer

Maynooth bruker i overvekt forelesninger som undervisningsform. Man har 5-6 emner og forelesninger i alle, noe som gjør at timeplanen fort fylles opp. Som konsekvens har man få eller ingen seminarer, som er svært annerledes fra Norge.

Vurdering av emnetilbodet

Maynooth har et bredt og spennende emnetilbud, og siden det er frie studiepoeng anbefaler jeg på det sterkeste å sjekke ut noen emner utenom ditt faste studie. Jeg studerer sosiologi og tok i hovedsak sosiologifag som ikke var tilgjengelig på UiB, blant annet om teknologi og kultur, rase og etnisitet, samt kriminalitet. Jeg valgte også å gå litt utenfor komfortsonen og prøve meg på et emne i historie om Jugoslavia. Det angrer jeg absolutt ikke på da det var både spennende, lærerikt, og relevant for sosiologiemnene mine.

Fagleg utbyte og språk

Språket i forelesningene foregår i hovedsak på engelsk, med mindre man velger å studere irsk. Grunnkurs i irsk er tilgjengelig hele året, så man kan studere irsk uavhengig av om man velger å reise til Irland i førstesemesteret eller andresemesteret. Jeg brukte kun engelsk i akademiske og sosiale sammenhenger, og opplever at jeg forstår akademiske tekster på engelsk bedre, samt at jeg føler meg mer komfortabel i lengre samtaler på engelsk.

Universitetsområdet og byen

Maynooth er en liten by en halvtimes togtur fra Dublin. Det er gode og hyppig tog- og busslinjer mellom nærliggende småbyer og Dublin. Beliggenheten gjør det enkelt å benytte seg av togtilbudet i Dublin, som kan ta deg til alle de store byene, inkludert den nest største byen - Cork - lengst vest på øyen.

Selv om Maynooth er lite er det likevel gode turmuligheter. Blant de største landemerkene er det historiske Carton House og Maynooth Castle, samt Connolly's Folly. Det er ikke store shoppingmuligheter i Maynooth, men jeg satt veldig pris på hvor multikulturelt byen var tross størrelsen. Spesielt spennende syntes jeg var den sentral- og østeuropeiske dagligvarebutikken i byen. Nattlivet fremstår også som levende med flere puber i hovedgaten, men dette fikk jeg ikke opplevd på grunn av restriksjonene.

Universitetsområdet for Maynooth University kan minne litt om hjemme, da forelesninger var spredt rundt omkring på campus og at det ikke finnes ett spesifikt hovedbygg. På andre siden av campus finner man imidlertid St. Patrick's College - den andre høyere utdanningsinstitusjonen i Maynooth. Her finnes en stor park som er godt egnet for å gå tur eller å nyte varmen og solen (når det endelig ikke regner i Irland).

Bustad

Uavhengig om man studerer på Maynooth University eller St. Patrick's College bor man på de samme studentboligene. Studentboligene er plassert sentralt på campus, og det tar cirka 10 minutter å gå inn til sentrum av byen. Jeg bodde på campus og var egentlig ganske fornøyd med rommet, men jeg og mine romkamerater uttrykte stor skuffelse over mangel på essensielle kjøkkenredskaper og kjøkkenutstyr, som vi måtte kjøpe selv. Det er også forventet at man tar med seg eget bestikk og tallerkener, samt støvsuger. Mitt beste tips er å spleise med romkameratene på støvsuger, eventuelt sammen med husholdninger fra andre leiligheter i bygget du blir godt kjent med.

Sosialt miljø

På grunn av pandemien ble jeg dessverre ikke kjent med spesielt mange andre internasjonale studenter, da en stor del av dem arrangerte mange fester utover semesteret som naturligvis innebar smittevernsbrudd. Imidlertid tror jeg at man får enda bedre kontakt med dem man bor med, og vi ble også kjent med andre internasjonale studenter i samme bygning. Vi feiret St. Patrick's Day, 17. mai, og dro på flere turer sammen. Vi hadde også flere brettspillkvelder og sosiale sammenkomster som var veldig hyggelig.

Jeg ble dessverre ikke kjent med lokalbefolkningen, men en mulighet for å gjøre det er å melde seg inn i "societies". Dette er studentorganisasjoner som dreier seg om sport, språk, politikk, hobbyer, og så videre. Jeg meldte meg inn i flere slike men opplevde at det var vanskelig å bli sett når alt skjer digitalt. For introverter som meg må man nok våge å bevege seg ut av komfortsonen dersom man skal bli kjent med irske studenter. I normale omstendigheter er det sannsynligvis ikke like krevende.

2015

Vår 2015 - BA geografi

Vår 2015 - BA geografi

01.01.2015 - 30.06.2015

Førebuingar/praktiske tips

Universitetet i Bergen, samt Maynooth University gjorde hele søknadsprosessen svært enkel med gode informasjonsskriv, samt informasjonsmøte for Erasmus-studenter før avreise. Jeg anbefaler derfor alle å lese gjennom slike skriv og delta på slike møter når dette vil gjøre den videre prosessen mye enklere. Mobiltelefon og bankkonto kan du ikke gjøre noe med før du kommer til Irland, men universitetet er behjelpelig til å bistå med sine tjenester. Det er også et godt tips å signe opp med en Student Buddy. Dette er et tilbud Maynooth University vil komme med til alle innkommende studenter. En student buddy er en irsk student som allerede studerer ved universitetet, og kan svare deg på alt du måtte lure på.

Undervisningsformer

Undervisningen i Irland er veldig forskjellig fra den vanlige norske undervisningsformen på universitetsnivå. De fleste fag var verdt 5 studiepoeng, og jeg hadde derfor seks fag i semesteret. I hvert fag var det to forelesninger på 50 minutter i løpet av uken, hvor forelesningen kunne begynne mellom klokken 09:00 og klokken 17:00. Foreleserne var veldig hyggelige, og var alltid behjelpelig hvis man hadde spørsmål å komme med. Foreleserne inkluderte ofte studentene og spurte etter deres meninger. Det som også var forskjellig fra Norge, var måten man blir vurdert på. I de fleste fag er det vanlig med en eller flere "continuous assesstment". Dette er innleveringer, i form av et essay, en presentasjon eller en rapport om et emne. Continuous assesstments utgjør en viss prosent av sluttkarakteren din; i noen fag ble jeg utelukkende vurdert på continuous assesstments. I flere fag er det også seminarer med obligatorisk oppmøte. Dette medfører at man blir tvunget til å jobbe mer jevnt og trutt gjennom semesteret enn man vanligvis må i Norge, men på den annen side fikk man tenke mye selv på hvordan man ønsket å besvare oppgaven. Foran eksamen var det dernest også mindre press; eksamen varer for øvrig i bare to timer, og begynner på forskjellige tidspunkter i løpet av dagen i eksamensperioden, også på lørdager. Hvis man hadde behov, tilbød også universitetet veileding på et såkalt writing center. Her fikk man gode tips fra dyktige rådgivere til å forbedre oppgaver man hadde skrevet; imidlertid må man være strukturert om man deltar på dette, da man måtte ha en avtale med rådgivere en uke på forhånd.

Vurdering av emnetilbodet

Maynooth University tilbyr et bredt utvalgt av emner. Siden Maynooth University er et relativt nytt universitet i Irland (ble startet i 1997), er det naturlig nok færre emner som tilbys der enn på andre universiteter i Irland. Flere av emnene jeg tok ble undervist i for første gang i universitetets historie, og det er stadig flere emner planlagt å bli opprettet på universitetet fremover. Maynoooth University har en internasjonal profil med studenter fra hele verden, og pensum er også tilpasset etter dette.

Fagleg utbyte og språk

Foreleserne i Maynooth er svært faglig dyktige, og er flinke til å involvere studentene ved å stille spørsmål og gi praktiske oppgaver under forelesning. I flere fag arrangeres det også seminarer hvor man blir vurdert etter muntlig aktivitet. Selv om det i de fleste fag ikke er obligatorisk oppmøte, er det anbefalt å møte opp på det som er av forelesninger, da man vil miste mye ved å ikke være til stede. Jeg har lært mye jeg ikke ville fått mulighet til å lære i Norge, og har fått tatt flere fag jeg ikke har mulighet til å ta i Bergen.

Det er helt klart en fordel å beherske engelsk godt før man drar til Irland. For de fleste nordmenn pleier ikke engelsken å være noe problem, og Universitetet tilbød også et kurs i English for Academic Purposes (EAP) et tilbud jeg benyttet meg av og fikk stort utbytte av. Her får man hjelp til å forbedre sin engelsk, og det blir lettere å sette seg inn i det irske universitetssystemet enn hvis man ikke tar EAP-kurset.

Universitetsområdet og byen

Maynooth University er irlands minste universitet, og byen har drøyt 13 000 innbyggere, hvor studenter utgjør omtrent 9 000. Det er vanlig for irske studenter å dra hjem til familien i helgene, og derfor føles det tomt i Maynooth i helgene. Den store gå ut dagen er på torsdagene, og alle studenter drar til stampuben The Roost, som er et glimrende utested med noe for enhver smak. The Roost er på dagtid en sportsbar/restaurant, mens på kveldstid blir første etasje omgjort til konsertlokale, og andre etasje blir et diskotek. Irene er glade i å drikke, og det blir ofte noen guiness eller whiskey in the jar i løpet av uken. Ellers er Irlands hovedstad Dublin en halvtimes tur med tog unna Maynooth, og flere studenter drar dit i helgene.

Bustad

Jeg bodde på universitets campusområde. Det er begrenset med studentboliger i Maynooth, men for øyeblikket er det planlagt bygging av nye boliger. Flere studenter er nødt til å bo i nærtliggende landsbyer som Leixlip og Celbridge, som ligger en drøy halvtimes busstur unna Maynooth. Selv om jeg bodde på campus, var jeg heller unntaket fremfor regelen. Når det gjelder bolig på campus er det først og fremst irske studenter og studenter fra utenfor Europa som blir prioritert, mens noen få Erasmus-studenter får muligheten. De som ikker får tilbud om å bo på campus, må se seg om etter muligheter i nærheten. Det er verdt å merke seg at flere landlords/landladies praktiserer med femdagersleie, altså kun leie fra mandag til fredag; dette skyldes at det er svært vanlig at irske studenter drar hjem i helgene. Universitetet har nå kommet opp med et boligfordeligssystem som fungerer svært bra, og hjelper nye internasjonale studenter med å finne bolig. Man kan også bo hos vertsfamlie under ens opphold i Irland, et alternativ flere Erasmus-studenter benytter seg av. Uansett bosted må du forvente noe lavere standard enn i Norge; leien er imidlertid noe lavere enn i Norge, og kan variere alt etter romtype (single room, double room, twin room, bunk room).

Sosialt miljø

Generellt er irene veldig imøtekommende og hyggelige mennesker, noe som også gjelder universitetet. I starten av semesteret får man tilbud om å melde seg inn i diverse clubs & societies. Dette anbefales på det varmeste, da man får mulighet til å bli kjent med andre studenter med felles interesser. Universitetet har idrettslag innen fotball, håndball, volleyball, frisbee, basketball etc. samt populære irske sporter som gaelisk fotball, hurling og rugby. Det er over 50 ulike societies med flere møter og arrangementer i løpet av semesteret. Irland er kjent for sin pubkultur, og uansett hvor man befinner seg på den grønne øy, vil man alltid finne en pub. Det finnes flere ulike steder i Maynooth som tilbyr øl og mat til en billig penge, og det er ikke uvanlig for studenter å spise ute flere ganger i løpet av uken. Ellers er det to store kjøpesentre hhv. fem og ti minutters gange fra universitetsområdet. Jeg anbefaler også alle om å bli med på guidede turer som arrangeres i løpet av semesteret. Selv dro jeg blant annet til Galway, Cork, Killarney og Belfast, m.fl. og fikk se landemerker som Cliffs of Moher, Giant's Causeway og Croagh Patrick. Dublin er dessuten en knapp halvtime med tog fra Maynooth. Det er også verdt å ta turen til Dublin på irenes nasjonaldag, Saint Patrick's Day (17. mars).

Grøn campus
Foto/ill.:
© National University of Ireland, Maynooth

Informasjon