Universitetsliv

Unge forskere vil spre kunnskap og kritisk sans

Aslak Hjeltnes og Laura Sætveit Miles vil løfte blikket ut over eget fagfelt og dele forskning med barn og unge. De representerer UiB i Akademiet for yngre forskere, som stiftes i høst.

Aslak Hjeltnes og Laura Sætveit Miles representerer UiB i Akademiet for yngre forskere, her fotografert utenfor Universitetsmuseet.
UNGE UTVALGTE: UiBs Aslak Hjeltnes og Laura Sætveit Miles er to av 20 utvalgte som skal arbeide med formidling og forskningspolitikk i det nye Akademiet for yngre forskere.
Foto/ill.:
Ingunn Halvorsen

Hovedinnhold

– Jeg vil arbeide for større åpenhet rundt forskning og måten vi tenker på. Formidling til publikum er ofte vanskelig, fordi mange fagfelt virker fjerne fra hverdagen. Mitt for eksempel, smiler Laura Sætveit Miles (34). Hun er førsteamanuensis ved Institutt for fremmedspråk og forsker på religiøs litteratur på mellomengelsk fra middelalderen.

20 utvalgte

Miles er en av 20 utvalgte forskere under 38 år som skal stifte Norges første vitenskapelige akademi for yngre forskere i slutten av oktober. Hun får med seg Aslak Hjeltnes (33), stipendiat ved Institutt for klinisk psykologi.

– Etter å ha sittet mye med egen forskning de siste årene, ser jeg frem til å møte kolleger fra andre fagfelt som er i samme fase av forskerkarrieren, sier han. Hjeltnes forsker på angst og depresjon og er opptatt av hvordan følelser får stadig større plass i samfunnet og i andre fag enn psykologien.

Ut og dele ideer

Et vitenskapelig akademi er et selskap av lærde som skal fremme vitenskapen i samfunnet. Det Norske Videnskaps-Akademi starter Akademiet for yngre forskere etter modell fra land som Sverige, Danmark og Tyskland. Tanken er at talentfulle forskere fra ulike fagfelt skal drive med forskningspolitikk, tverrfaglig arbeid og formidling. Begge UiBs medlemmer brenner for det siste.

– Jeg ønsker å utvikle nye metoder og aktiviteter for å dele universitetets ideer og tanker med folk utenfor: samarbeid med lokale grupper, museer, litteraturhus, og selvfølgelig sosiale medier, sier Laura Sætveit Miles.

– Enig, og i tillegg å gå ut og møte folk ansikt til ansikt, spesielt barn og unge, legger Aslak Hjeltnes til.

Utvider i 2016

De to håper å trekke kollegene i akademiet over fjellet til Bergen etter hvert, slik at også andre yngre UiB-forskere kan være med og drøfte spørsmål som angår dem. Neste år skal akademiet ta opp ti nye medlemmer.

Prosjektleder Herdis Hølleland forteller at søkerne først ble vurdert av en fagkomite.

– Trinn to var en intervjurunde hvor vi så etter evnen til å formidle egen forskning, og om de var interessert i forskningspolitikk. I tillegg la vi vekt på at gruppen skal gjenspeile bredden blant unge forskere i Norge, sier Hølleland.