Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Seismikk under lupen

Kenneth Bredesen disputerer mandag 23. januar 2017 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «On intergration of rock physics in quantitative seismic interpretation».

Hovedinnhold

Gullalderen for oljeelefantene på Norsk sokkel er på hell. Nå starter jakten på de mindre, dype og mer kompliserte reservoarene. Slike reservoarer er vanligvis vanskeligere å oppdage sammenlignet med store olje og gassfelt som Ekofisk, Statfjord og Troll. Å kartlegge disse ressursene er svært utfordrende og gjøres vanligvis med bruk av seismikk. Dette virker i prinsippet på samme måte som et ekkolodd ombord i en fiskebåt, men som i stedet måler seismiske bølger reflektert fra undergrunnen. 

I avhandlingen integrerer Bredesen geologisk informasjon og geofysisk data via matematiske ligninger for å estimere egenskaper til kilde- og reservoarbergarter. Seismisk data fra Norsk sokkel blir brukt for å beregne egenskaper som for eksempel porøsitet i et reservoar og hvor mye av porevolumet som utgjør vann, olje eller gass. Resultatene demonstrerer hvordan slike estimat kan øke forståelsen av bergartenes egenskaper når en tolker seismiske data. Til syvende og sist vil dette kunne hjelpe geologer og geofysikere med å trekke gode beslutninger når en ny brønn skal bores i et ukjent område.

Personalia:
Kenneth Bredesen ble født i Florø 14. mars 1986. I 2012 fikk han sin mastergrad i petroleumsgeofag ved UiB. Fra sommeren 2015 til våren 2016 jobbet han som geofysiker hos Spike Exploration i Stavanger. Hans treårige doktorgradsutdannelse ved Institutt for Geovitenskap startet sommeren 2012, og den er finansiert av Tullow Oil, Christian Michelsen Research og Statoil.