Hjem
Nye doktorgrader
Disputas

Naken og giftig: En historie om nakensneglene i sjøen

Beatriz Andrea Zamora Silva disputerte onsdag 31. Mai 2017 for ph.d.-graden ved Universitet i Bergen med avhandlingen: “Dietary specialization and molecular phylogeny of the family Aglajidae (Cephalaspidea: Gastropoda) with species delimitation analysis and biogeography of two genera from the clade Chelidonura sensu lato”

Hovedinnhold

Andrea Zamora har studert en gruppe sjøsnegler uten skall, også kjent som “nakensneglener”, som er i slekt med akkar, blekksprut, blåskjell og de brune sneglen som spiser jordbærene dine om sommeren.

Denne gruppen heter Aglajidae og har rundt 80 marine arter i tropiske vann over hele verden. Sneglene er fargerike, små men aktive jegere, noen er kannibaler og alle arter i gruppen produsere giftig blekk for å skremme bort andre dyr som vil spise dem. Marin nakensneglene er også en viktig modell for miljøstudier, og evolusjonær og reproduktiv forskning.

Forskningen i Zamoras avhandling består av komparative studier som integrerer anatomiske disseksjoner med moderne teknikker for DNA-analyser og elektronisk mikroskopi. Hun har vist at nakensneglene har spesielle diettpreferanser og unike prosesser som gjør at sneglene kan spre seg og tilpasse seg i de fleste marine økosystemer på planeten. Andrea Zamora fant også nye kryptiske grupper innen familien Aglajidae og nye arter i det Karibiske hav, på Kanariøyene, og i Japan og Australia.

Personalia:

Beatriz Andrea Zamora Silva er født i 1980 i México. Hun har mastergrad i systematisk biologi ved Det Nasjonal Universitet i México (UNAM). I perioden 2005-2010 har hun jobbet som vitenskapelig assistent, foreleser, og prosjektleder innen vitenskap, teknologi og innovasjonsprosjekter i offentlig sektor i México. Hennes doktorgrad er utført ved de Universitetsmuseet i Bergen (UiB). Doktorgraden har blitt fullfinansiert av Meksikanske Vitenskap og Teknologi Direktoratet (CONACYT-México).

Avhandlingen kan lånes på Biblioteket for realfag. For kjøp/bestilling av avhandlingen kan du kontakte kandidaten direkte.