Hjem
Nye doktorgrader

Virkninger av formuerettslig ugyldighet

Marianne Mathilde Rødvei Aagaard disputerer den 25. mai 2018 for ph.d-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Virkninger av formuerettslig ugyldighet. Særlig om restitusjonskrav og ugyldighetens tingsrettslige virkninger."

Hovedinnhold

Dersom en disposisjon er oppfylt før en ugyldighetsinnsigelse gjøres gjeldende oppstår det særlige problemstillinger knyttet til hvilke virkninger ugyldigheten danner grunnlag for, både mellom partene i den ugyldige avtalen og overfor tredjemenn som måtte utlede rettigheter fra løftemottakeren i den ugyldige avtalen. I avhandlingen analyseres virkningene av ulike formuerettslige ugyldighetsgrunner når innsigelsen gjøres gjeldende først etter at den aktuelle disposisjonen er oppfylt.

Avhandlingen viser at det etter gjeldende rett ikke er grunnlag for å se så enhetlig på spørsmålet om virkningene av ugyldighet som det har vært tradisjon for å gjøre, og at det vil kunne ha stor betydning for løftegivers rettsstilling hvilken ugyldighetsgrunn innsigelsen er forankret i.

I avhandlingen er oppmerksomheten særlig rettet mot spørsmålet om når, og etter hvilke ugyldighetsgrunner, gjenoppretting i form av tilbakelevering av ytelser kan kreves, og hvordan tilbakeføringskravet etter de ulike ugyldighetsgrunnene står seg i møtet med regler om foreldelse og konkurs. Også øvrige problemstillinger som oppstår i forlengelse av at et gjenopprettingsoppgjør skal finne sted behandles. Dette gjelder blant annet forholdet mellom naturalrestitusjon, verdirestitusjon og erstatning som mulige virkemidler for å oppnå gjenoppretting, samt restitusjon av annet enn det overleverte basert på surrogatbetraktninger.

Personalia

Marianne M. Rødvei Aagaard (f. 1985) er utdannet master i rettsvitenskap fra Universitetet i Tromsø, uteksaminert januar 2011. I 2011 var hun advokatfullmektig hos Barentz advokat AS i Tromsø og fra januar 2012 ved Wikborg Reins kontor i Bergen. Fra desember 2013 til avhandlingen ble levert 1. januar 2018 hadde hun permisjon fra Wikborg Rein for å være ansatt ved Det juridiske fakultet UiB som stipendiat. Fra og med januar 2018 er hun tilbake ved Wikborg Reins kontor i Bergen som fast advokat.