Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Mindre manisk med blå-blokkerende briller

Tone Elise Gjøtterud Henriksen disputerer 23.10.2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Blue-blocking glasses as adjunctive treatment for bipolar mania — and exploration of motor activity patterns in serious mental disorders".

Hovedinnhold

Bipolar lidelse rammer 1% av befolkningen og er en sykdom forbundet med høy sykelighet og mange tapte leveår. Ved bipolar lidelse type I forekommer det maniske episoder med over-aktivering, lite søvn og ofte psykotiske symptomer. Til tross for mange tilgjengelig medikamenter, er det fortsatt ikke uvanlig at et sykehusopphold for manisk episode varer i flere uker. Det er et stort behov for raskere og bedre behandlingsmetoder. Lovende rapporter om effekt av mørketerapi ved bipolar lidelse og oppdagelsen av den blålysfølsomme dagslys-reseptoren i øyet, banet vegen for virtuell mørketerapi. Blokkering av de blå frekvensene i lyset skaper et fysiologisk mørke for hjernen, og er en mer praktisk behandlingsmetode enn fullstendig mørke. I den første studien ble det testet om blåblokkerende oransje briller som tilleggsbehandling ved mani hadde effekt sammenliknet med placebo (klare briller). I den andre kliniske studien i doktorgradsarbeidet ble det undersøkt om pasienter med schizofreni-spektrum diagnose kunne skilles fra pasienter i mani eller depresjon, basert på analyser av bevegelsesmønstre. Pasientene i blå-blokkeringsgruppen viste en svært rask bedring av mani-symptomer. Det var en tydelig effekt sammenliknet med placebo-gruppen. Pasientene som fikk oransje briller fikk også bedre søvneffektivitet og var mindre våkne om natten, til tross for at denne gruppen fikk mindre intensiv medikamentell behandling. Resultatene fra den andre studien viste at alle tre diagnosegrupper hadde bevegelsesmønstre som kan ha potensiale som diagnose-signatur fremtiden. Funnene fra doktorgradsarbeidet har allerede bidratt til endring av behandling for pasienter i manisk fase både i Norge og internasjonalt. International Society of Bipolar Disorders Chronobiology Task Force anbefaler nå bruk av mørketerapi ved mani hos inneliggende pasienter.

Personalia

Tone Elise Gjøtterud Henriksen (f. 1971) er oppvokst i Vinje, ble cand. med. i 1997 etter studier ved Universitet i Bergen og Universitet i Oslo. Hun er spesialist i psykiatri (2011) og overlege ved Valen Sjukehus. Doktorgradsarbeidet utgår fra Klinisk Institutt 1 ved Universitetet i Bergen. Forskningsprosjektene har også blitt finansiert med midler fra Helse Vest, Helse Fonna, Moodnet og NTNU. Professor Anders Lund har vært hovedveileder og Professor Ole Bernt Fasmer har vært biveileder.