Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Hvordan påvirkes sedimentavsetning av salt i undergrunnen?

Danielle Howlett disputerer 8.12.2020 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Response of Deep-water Depositional Systems to Salt-Influenced Topography".

Hovedinnhold

Selv om mange kanskje forestiller seg dyphavet som et rolig sted, er det mange områder hvor gjentatte undersjøiske skred over tid graver ut meandrerende kanaler langs havbunnen. Kanalsystemenes morfologi, samt erosjon og sedimentavsetning i kanalene, påvirkes av flere faktorer: helningsgradient, havbunnstopografi og egenskapene til de undersjøiske massestrømmene. I sedimentbassenger med tykke saltlag i undergrunnen kan havbunnen over tid bli svært deformert, fordi saltet er mobilt. I slike områder oppstår det obstruksjoner langs havbunnen, og kompliserte nettverk av skredkanaler og sedimentavsetninger kan utvikles.

I doktorgradsavhandlingen har Danielle studert undersjøiske skred med lav sedimenttetthet, såkalte turbiditetsstrømmer. For å forstå hvordan turbiditetsstrømmene og avsetningene deres utvikler seg over tid i områder med saltpåvirket havbunnstopografi, brukte Danielle numerisk modellering. Modelleringen gikk ut på å lage strukturelt deformerte havbunner, og så bruke disse i videre i høyoppløselige fluiddynamikkmodeller for å simulere turbidittavsetninger i tektonisk aktive sedimentbassenger. For å forstå utviklingen av slike avsetningssystemer på kilometerskala og over lengre tidsrom, har Danielle også tolket 3D-seismiske refleksjonsdata fra Kwansa-bassenget offshore Angola, hvor interaksjonen av tusenvis av turbidittstrømmer og avsetningene deres kan spores.

Kartleggingen av et 3,500 km2 seismisk volum fra Kwanza-bassenget avslørte rikelige og bra avbildete turbidittforekomster rundt saltkjernede strukturer av miocen alder. Seismisk attributtanalyse har vist at evolusjonen av dypvannsavsetningssystemer henger sammen med stadiet på saltdeformasjonen, samt innfallsvinkelen mellom innkommende avleiringssystem og orienteringen til strukturer på havbunnen. Studien har direkte vist hvordan størrelsen og formen på havbunnsstrukturer endrer utviklingen av turbiditetsstrømmer over tid, og avgjør hvor sedimenter blir avsatt rundt strukturene.

Personalia

Danielle Howlett (1990) er født og oppvokst i Canada. I 2014 tok hun en bachelorgrad ved universitetet i Waterloo. Hun tok så mastergrad i petroleumsrettet geovitenskap ved Imperial College London. I 2016 flyttet hun til Norge for å arbeide med doktorgraden ved Institutt for geovitenskap ved UiB. Under veiledning av prof. Rob Gawthorpe (UiB), prof. Atle Rotevatn (UiB) førsteamanuensis Zhiyuan Ge (China University of Petroleum), prof. Wojciech Nemec (UiB) og prof. Christopher Jackson (Imperial).