Hjem
Nye doktorgrader
NY DOKTORGRAD

Hvordan kaotiske prosesser påvirker instrumentdesign, komposisjonsstrategier og fremføring

Tijs Ham disputerer for ph.d.-graden i kunstnerisk utviklingsarbeid ved Universitetet i Bergen med prosjektet "Tipping Points".

Hovedinnhold

Tipping Points er et kunstnerisk utviklingsarbeidsprosjekt av Tijs Ham, innen live elektronisk musikk. Forskningen fokuserer på utforskning av ‘tipping points’ i kaotiske prosesser. Disse ‘tipping points’ er vippepunkter innenfor kaoset som, når de er krysset, får uforutsigbare kjeder av forskjeller til å utspille seg. De påvirker utallige aspekter ved hans kunstneriske praksis, inkludert men ikke begrenset til forestillinger om forventning, intensjonalitet, tidsoppfatning, lek, ergodynamikk, kybernetikk og undring.

Kaosets uforutsigbare natur får musikken til å dukke opp fra ikke-lineære ‘feedback loops’. I stedet for å forhåndsdefinere musikalsk form, engasjerer praksisen seg i fremvoksende former, og lar overraskende, men likevel fengslende soniske atferd komme til og avta igjen, etter en kaotisk logikk. Den 8. februar i år presenterte Tijs Ham resultatene av sin forskning på en konsert på Bergen Kjøtt. Dokumentasjon av deler av denne konserten kan sees via følgende lenker:

https://www.youtube.com/watch?v=svh0xzcWNrA
https://www.youtube.com/watch?v=6nKn8L_GOjo
https://www.youtube.com/watch?v=HPVCmMvRLqw

Personalia

Tijs Ham ('81, Nederland) er en lydkunstner og forsker som bor og arbeider i Bergen, og jobber primært med komposisjon, instrumentdesign, live elektronikk og audiovisuelle fremføringer. Han utvikler og bygger sine egne elektroniske instrumenter basert på kybernetiske prosesser. Under pseudonymet Tapage har han gitt ut musikk i mer enn et tiår på plateselskaper som Moving Furniture Records, Point Source Electronic Arts og Ant-Zen. For tiden er han i styrene til PlayDate og nyMusikk Bergen. Hans veiledere gjennom doktorgradsarbeidet har vært professor Dániel Péter Biró (KMD) og førsteamanuensis Kristina Andersen (Eindhoven University of Technology).