Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Doing Things with Logic

Leon Commandeur disputerer 10.5.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Doing Things with Logic".

Hovedinnhold

Hva er logikk? Forstått som et spørsmål om logikkens natur, har dette enkle spørsmålet ikke et tydelig svar. Det er betydelig kontrovers rundt nesten alle aspekter ved logikkens natur.

Denne avhandlingen bidrar til den filosofiske debatten om logikkens natur ved å foreslå en posisjon kalt logisk instrumentalisme. Kort sagt, ifølge logisk instrumentalisme, er logikk best forstått som et verktøy eller instrument som er nyttig for ulike formål. I denne avhandlingen vil jeg presentere hva posisjonen innebærer, og jeg forsvarer posisjonen primært med den begrunnelsen, først, at den løser eller unngår spesifikke problemer i logikkens filosofi, og for det andre, at den gir oss en mer nøyaktig redegjørelse for logisk praksis. Når det gjelder det siste, antar denne avhandlingen derfor en bredt praksisbasert tilnærming til filosofien om logikk. Instrumentalistiske ideer om logikk har vært til stede i både historien og filosofi om logikk. Denne avhandlingen diskuterer andre slike posisjoner, setter dem i en sammenheng og vil til slutt komme til å forbedre og forfine disse.

Forskningen i denne avhandlingen er gjennomført innenfor et bredt logisk anti-ekssepsjonalistisk rammeverk, som antar at spesifikke lærdommer fra vitenskapsfilosofien kan bidra meningsfullt til å informere debatten om logikkens natur. Avhandlingen ser derfor til ulike debatter i vitenskapsfilosofien for å informere våre teorier om logikk.

Personalia

Leon Commandeur (f. 1990) har en mastergrad i logikk fra Insitute for Logic, Language and Computation (ILLC) ved Universitetet i Amsterdam. Siden 2019 har han vært stipendiat ved Institutt for filosofi og førstesemesterstudier, UiB, tilknyttet Bergen Logic Group. Hovedveilederen hans er prof. Ole Hjortland. Biveilederen er dr. Ben Martin (Universitetet i Padua).