Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Feilkorrigeringer i DNA-datalagring

Issam Maarouf disputerer 24.5.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Coding for DNA-based Storage Systems".

Hovedinnhold

Å lagre brukerdata i DNA-tråder er en spennende og ny teknologi. Mange forskere fra ulike fagfelt studerer dette problemet. Forskningen har som mål å gjøre DNA-lagringsteknologi til standarden overalt. DNA-lagring gir større lagringskapasitet og kan vare lengre enn gjeldende eksisterende teknologier. Imidlertid er prosessen med å lagre brukerdata ikke perfekt. Feil vil oppstå. Derfor trenger vi at dette lagringssystemet har feilkorrigeringsmetoder for å overvinne disse feilene. I denne avhandlingen klarer vi å designe et slikt system, og bringe DNA-lagring nærmere virkeligheten. Forhåpentligvis vil resultatene av denne avhandlingen gjøre DNA-lagring mer praktisk.

Personalia

Jeg er palestiner født i Dubai. Jeg fullførte min bachelorgrad i elektroteknikk ved American University of Sharjah og min mastergrad i kommunikasjonsteknikk ved Chalmers University of Technology. Etter mastergraden flyttet jeg til Bergen for å ta en doktorgrad ved Simula UiB under veiledning av Dr. Eirik Rosnes. Jeg skrev avhandlingen min om koding for DNA-basert lagring. Nå forfølger jeg en karriere som kommunikasjonstekniker.