Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Utover nordlyset: Dynamikk under substormer

Reham Zakaria Ahmed Mohamed Abdelsamed Elhawary disputerer 18.6.2024 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Exploring Geospace Dynamics Through Ground Magnetic Perturbations during Substorms".

Hovedinnhold

Substormer, nøkkeldrivere bak de fascinerende nordlyset, er intense forstyrrelser i jordens magnetosfære forårsaket av solvinden. Disse forstyrrelsene kan forstyrre satellitter, GPS-signaler og kraftnett, og utgjør en risiko for moderne teknologi. Forståelsen av substormer, spesielt forholdene som leder opp til dem, er avgjørende for å redusere deres innvirkning. De siste fire årene har en rekke studier blitt gjennomført med mål om å forutsi oppstarten av substorm-hendelser og deres innvirkning på ionosfærisk strømsystem mer nøyaktig. Sentralt i denne forskningen er tre kritiske publikasjoner som hver bidrar med unike innsikter i dynamikken i ionosfæriske strømmer under påvirkning av substormer. Først utforsker forskningen hvordan forhold før en substorm kan hjelpe med å forutsi nøyaktige lokasjoner der disse hendelsene begynner. Senere studier avslører at substormer utløser betydelige endringer i både dag- og nattsidens ionosfæriske strømmer, med markante endringer spesielt under spesifikke forhold av solvind og det mellom planetariske magnetfeltet. Ytterligere undersøkelser viste at disse substorm-effektene generelt påvirker nattsidens strømmer under alle scenarier. Disse studiene bidrar til å utvide forståelsen av substorm-mekanikk, og kan bidra til forbedringer i prediktive modeller. Slike fremskritt er avgjørende for å forberede og beskytte teknologisk infrastruktur mot den uforutsigbare naturen til romværsforstyrrelser.

Personalia

Reham er fra Egypt, hvor hun tok sin bachelorgrad i fysikk ved Helwan University. Etter dette tok hun to mastergrader; den første i fysikk, som en del av et samarbeidsprosjekt mellom Helwan og Kyushu University i Japan. Den andre mastergraden er i romfartsteknikk fra Universitetet i Colorado i Boulder, USA. De siste fire årene har hun vært en dedikert doktorgradsstudent ved Universitetet i Bergen, under veiledning av Dr. Karl Laundal og Dr. Jone Reistad, ved Institutt for fysikk og teknologi.