Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Verdensledende metode gir håp for bedre brystkreftbehandling

Bjørn-Erik Bertelsen disputerer 23.1.2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Ultrasensitive Assays for Targeted Breast Cancer Treatment".

Hovedinnhold

Bjørn-Erik Bertelsen disputerer torsdag 23. januar 2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Ultrasensitive Assays for Targeted Breast Cancer Treatment".

Brystkreft er den vanligste kreftformen blant kvinner, og over 70 % av pasientene har østrogenfølsomme svulster, såkalt østrogenreseptor-positiv (ER+) brystkreft. Disse svulstene vokser når de eksponeres for østrogenhormoner, selv i svært lave konsentrasjoner. Aromatasehemmere brukes for å senke østrogennivåene og dermed frarøve kreftcellene hormonene de trenger for å vokse. Dagens målemetoder er imidlertid ikke sensitive nok til å sikre at behandlingen er så effektiv som mulig.

Ved Hormonlaboratoriet på Haukeland Universitetssykehus har Bjørn-Erik Bertelsen utviklet verdens mest sensitive metoder for å måle østrogener og aromatasehemmere i blodprøver. Metodene er så følsomme at det kan sammenlignes med å detektere et enkelt saltkorn i 30 Lille Lungegårdsvann. Dette gjør det mulig å overvåke østrogennivåer på ultralave nivåer og å sammenligne effektiviteten av ulike legemidler.

Ved hjelp av disse metodene har man vist at aromatasehemmeren letrozol gir betydelig bedre østrogensuppresjon sammenlignet med eksemestan hos de samme pasientene. Metodene sikrer ikke bare optimal behandling i klinisk praksis, men legger også til rette for forskning på skreddersydd behandling og dosering. Dette kan forhåpentligvis redusere bivirkninger og forbedre behandlingsutfall, slik at hver pasient får mest mulig effektiv behandling med minst mulig legemiddelbruk.

Personalia

Bjørn-Erik Bertelsen (f. 1987) har fagbrev i kjemisk prosessindustri og en mastergrad i kjemi fra Universitetet i Bergen (UiB). Han arbeider som koordinerende kjemiker ved Hormonlaboratoriet på Haukeland Universitetssykehus. Doktorgradsarbeidet ble utført ved Hormonlaboratoriet, Avdeling for medisinsk biokjemi og farmakologi i samarbeid med Klinisk institutt 2 (UiB). Hovedveileder for arbeidet var Bjørg Almås, med Kristin Viste og Gunnar Mellgren som bi-veiledere.