Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Kosthold og ernæringsstatus ved inflammatorisk leddsykdom

Marie Njerve Olsen disputerer 17.6.2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Impact of nutritional counselling in treatment of patients with rheumatoid arthritis and spondyloarthritis".

Hovedinnhold

Revmatoid artritt (RA) og spondyloartritt (SpA) er inflammatoriske revmatiske leddsykdommer som rammer 1-2 % av befolkningen. Pasientene står overfor ernæringsmessige utfordringer og har økt risiko for hjerte- og karsykdommer (CVD). Til tross for at sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler kan redusere betennelse og føre til remisjon, opplever mange pasienter vedvarende betennelse og symptomer som smerte og tretthet. Dette har økt interessen for komplementære tilnærminger, spesielt kostholdsintervensjoner, som kan bidra til å dempe betennelse og lindre symptomer.

I dette doktorgradsprosjektet har Olsen kartlagt kosthold og ernæringsstatus hos pasienter med RA og SpA, og undersøkt effekt av kostveiledning utført av klinisk ernæringsfysiolog (KEF) på næringsinntak, ernæringsstatus og risikofaktorer for CVD. Studien inkluderer tre delstudier.

Tverrsnittstudien viste en høy prevalens av abdominal fedme (66%) og generell fedme (39%) blant pasientene. Bruken av kosttilskudd var utbredt, og deltakerne uttrykte et ønske om mer kunnskap om kosthold. Risikovurderingsverktøyet NRS-2002 var ikke passende for å identifisere pasienter i risiko for å utvikle en underernæringstilstand blant disse pasientene.

Den systematiske kunnskapsoppsummeringen inkluderte 17 studier med til sammen 774 deltakere, og viste at kostholdsintervensjoner kan redusere total kolesterol og LDL kolesterol hos pasienter med inflammatorisk leddsykdom som igjen reduserer risikoen for CVD. Intervensjonene inkluderte ernæringsundervisning, omega-3 fettsyrer, vegetariske og veganske dietter, samt anti-inflammatorisk kosthold.

Den enarms kostholdsintervensjonen med 36 deltakere over 12 uker viste en økning i omega-3 inntak, og økte nivåer av omega-3 i blodet. Blant kvinner ble kroppsvekt og midjemål redusert. Disse funnene indikerer at pasienter med RA og SpA kan ha nytte av kostholdsendringer, og at oppfølging av KEF kan være gunstig for å forbedre risikofaktorer for CVD i denne pasientgruppen.

Personalia

Marie Njerve Olsen har master i klinisk ernæring fra Universitetet i Bergen, og jobber nå som klinisk ernæringsfysiolog ved St. Olavs hospital i Trondheim. Hun har fullført doktorgraden sin ved Klinisk Institutt 1 og Senter for ernæring ved det medisinske fakultet. Veiledere har vært Randi Tangvik og Anne-Kristine Halse. Prosjektet har vært finansiert av GC Rieber Fondene.