Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Kan vi forebygge for tidlig fødsel i en lavrisikobefolkning?

Anders Einum disputerer 13.6.2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Primum non nocere: Prevention of preterm birth in Norway".

Hovedinnhold

Preterm fødsel er et betydelig globalt helseproblem på tross av fremskritt innen forebyggende tiltak, svangerskapsoppfølging og behandling av for tidlig fødte barn. Selv om forekomsten av preterm fødsel i Norge er blant de laveste i verden, utgjør konsekvensene av prematuritet en betydelig sykdomsbyrde for pasienter, familier og samfunnet. Anders Einums avhandling utforsker hvordan ulik håndtering av høy- og lavrisikosvangerskap kan bidra til å redusere risikoen for preterm fødsel, og sykelighet og dødelighet forbundet med tilstanden.
Ved å kombinere informasjon fra flere norske helseregistre utforsket avhandlingen hvordan ulike metoder for svangerskapsdatering med ultralyd påvirker risikoen for uheldige utfall hos guttebarn med en tidlig terminfødsel og jentebarn født på overtid. Funn fra studien støtter en anbefaling om bruk av ultralyd i første trimester til svangerskapsdatering, og viser hvordan presis informasjon om svangerskapsalder og terminberegning kan bidra til å redusere risiko for sykelighet forbundet med for tidlig fødsel. Førstegangsfødende kvinner med et barn i hodeleie ved termin utgjør en stor gruppe gravide med lav risiko for komplikasjoner. Ved å sammenligne kvinner som fødte vaginalt med de som ble forløst med keisersnitt så man en redusert risiko for senere igangsatt preterm fødsel ved å unngå keisersnitt i denne gruppen. Funnene viser et potensiale for forebygging av fremtidige svangerskapskomplikasjoner ved å være restriktiv med keisersnitt uten tungtveiende klinisk indikasjon. Den tredje studien undersøkte effekten av progesteronbehandling hos gravide med kort livmorhals, som utgjør en økt risiko for preterm fødsel. Studien viste at den forebyggende effekten av progesteron varierer både med oppstart av behandling og gjennom preterm-perioden, og kan hjelpe klinikere og beslutningstakere å tilpasse oppstart og avslutning av behandling etter svangerskapslengde for å optimalisere risikoreduksjon og begrense bivirkninger av behandling.

Personalia

Anders Einum (f. 1986) er cand. med. fra NTNU i 2013. Han er spesialist i fødselshjelp og kvinnesykdommer og overlege ved Kvinneklinikken, Haukeland Universitetssykehus. Doktorgradsarbeidet utgår fra Klinisk Institutt 2 ved Universitetet i Bergen. Hovedveileder er professor Nils-Halvdan Morken, biveiledere er PhD Linn Marie Sørbye og PhD Roy Miodini Nilsen. Prosjektet er gjennomført i samarbeid med The National Institute of Environmental Health Sciences i USA. Studien er finansiert av Helse Vest