Identitet og tilhørighet blant unge, norske jøder
Kristoffer Løkken Økland disputerer 13.6.2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Unge jøder i Norge».
Hovedinnhold
Hvordan er det å være ung jøde i dagens Norge? Hvordan navigerer de mellom andres forestillinger om hva det vil si å være jøde, og hvordan etablerer de sin identitet i møtet med disse forestillingene?
Avhandlingen «Unge jøder i Norge: Forestillinger, fortellinger og forhandlinger» er en kvalitativ intervjustudie basert på samtaler med unge norske jøder i alderen 18–32 år. Studien undersøker hvordan ungdommene forhandler sin identitet og forestillingene om jøder som de møter i og utenfor norsk skole. Analysen tar utgangspunkt i at identitet formes i spennet mellom vårt selvbilde og hvordan andre ser oss, og at identitetsforhandling går ut på å minske avstanden mellom disse, samt å utfordre stigmatiserende forestillinger.
Økland finner at unge jøder konstruerer sin identitet ved å blande tradisjoner, høytider og trosforestillinger som de har med seg fra familien, menigheten og jødiske venner, med impulser fra et sekulært, norsk ungdomsliv. De ønsker å kunne leve som ‘vanlige’ ungdommer uten at deres jødiske identitet blir en barriere, samtidig som de vil holde fast ved og synliggjøre sin særegne jødiskhet. Men venners, medelevers og samfunnets forestillinger om, og læremidlers fremstillinger av jøder, gjør dette vanskelig. Her møter de ofte andregjørende forestillinger, som de må utfordre, nyansere eller lære å ignorere for å kunne føle seg vanlige, opprettholde en god selvfølelse og for å ikke være redde for å vise frem sin jødiske identitet.
Avhandlingens funn bidrar til vår forståelse av hvordan det er å være ung jøde i Norge i dag, av hvordan det er å være en del av en norsk nasjonal minoritet, og av hvordan identitet konstrueres og forhandles.
Personalia
Kristoffer Løkken Økland (f. 1993) har senest vært universitetslektor i RLE ved Universitetet i Sørøst-Norge. Han har mastergrad i sosiologi fra Aalborg Universitet, og har vært stipendiat i religionsvitenskapelig fagdidaktikk ved Institutt for arkeologi, historie, kultur- og religionsvitenskap ved Universitetet i Bergen. Marie von der Lippe har vært hovedveileder for doktorgradsprosjektet hans. Christian Sæle har vært biveileder.