Sekundær nøytronstråling ved protonbehandling av barnekreft
Johannes Tjelta disputerer 11.6.2025 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen "Monte Carlo Simulations of Neutrons in Pediatric Proton Therapy: Exposure and Late Effects".
Hovedinnhold
Protonterapi er en ny form for strålebehandling av kreft, og i år ble denne behandlingen tilgjengelig i Bergen og Oslo. Protoner kan avsette stråledosen mer målrettet enn konvensjonell stråleterapi og er derfor mer skånsom for friskt vev. Behandlingen er spesielt godt egnet for barn, som forventes å ha et langt liv etter kreftsykdom og er sensitive for seneffekter fra kreftbehandling. Innen all form for strålebehandling vil det forekomme spredt stråling som vil nå deler av kroppen utover det området som skal behandles. Denne strålingen bidrar til å øke risiko for stråleindusert kreft mange år etter kreftbehandlingen.
Nøytroner, en form for spredt stråling som er et biprodukt av protonterapi, har stor masse og nøytral ladning. Dette kan føre til stort skadeomfang der de avsetter dose. I denne avhandlingen, har Monte Carlo-simuleringer blitt benyttet i beregning av biologisk effektiv dose og risiko for stråleindusert kreft for barn som får protonterapi. Behandlingsrommet og protonmaskinen på Haukeland Universitetssykehus (HUS) har blitt lagt inn i simuleringene for å kunne undersøke den spredte strålingen i rommet som kommer tilbake til barnet. Resultatene viser at protonterapi har svært lave nivå av spredt stråling til pasienten, men at det varierer avhengig av for eksempel feltvinkel og størrelse på tumor. Selv om protonterapi har mindre spredt stråling sammenliknet med konvensjonell strålebehandling er det viktig at dosen som blir registrert til barn er nøyaktig og komplett. Denne informasjonen bør dokumenteres for å øke kunnskapen om effekten fra spredt stråling og bidra til at spredt stråling vurderes ved innføring av nye behandlingsteknikker. Simuleringer av en forelder i behandlingsrommet ble også gjennomført og viste at doseeksponering tilsvarer en tur-retur flyvning New York-Sydney. Disse lave dosene kan åpne for tilstedeværelse av foreldre under behandling, noe som kan være med å trygge et barn med potensiale for å redusere bruk av anestesi.
Personalia
Johannes Tjelta (f. 1995) er fra Tjelta, to mil sør for Stavanger, og har mastergrad i medisinsk fysikk (2021) fra Universitetet i Oslo. Han begynte på doktorgraden i 2021 med hovedveileder Camilla Hanquist Stokkevåg (HUS/UiB) og medveileder Kristian Smeland Ytre-Hauge (UiB). I dag jobber Tjelta som medisinsk fysiker ved Kreftklinikken på HUS.