Hjem
Nye doktorgrader
Ny doktorgrad

Nye dialekter på norske industristeder

Randi Neteland disputerer fredag 28. november 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen: «Koinéforming av industristedtalemål. En sosiolingvistisk studie av språkutviklingen i Sauda og Årdal de siste hundre årene».

Hovedinnhold

I sosiolingvistisk teori framheves blant annet norske industristeder som gode eksempler på koinéer. Koinéformingen kan skje i nye store grupperinger av folk som snakker ulike dialekter, for eksempel hvis et sted får stor innflytting over en kort periode. I Netelands avhandling beskrives slike koinéformingsprosesser på industristedene Sauda og Årdal ved å se på hvordan talemålene har endret seg de siste hundre årene.

Industristedtalemålene i Sauda og Årdal er både like og forskjellige. De er like på den måten at innflyttingen som følger av industrialiseringen medfører en rekke endringer i talemålene. Men når det gjelder hvilke endringer som skjer, er det store forskjeller mellom stedene. Det er for eksempel mer variasjon i Sauda enn i Årdal innen hver enkelt språkvariabel, slik at det er flere ulike varianter i bruk i Sauda. Dessuten brukes riksmålsvarianter som jeg, ikke og vi blant informanter født i Sauda, mens dette ikke fins eksempler på i talemålsmaterialet fra Årdal.

I avhandlingen argumenteres det for at dette både har med innflytternes dialekter og lokale/nasjonale talemålsnormer å gjøre. Hvis man bare ser på innflytternes fødested, finner man at flesteparten av innflytterne til Sauda og Årdal kom fra nærmeste region. Man skulle derfor ikke tro at talemålsendringene ble så store. Men blant innflytterne til Sauda var det en stor andel som var født i byer eller hadde bodd i byer i en periode før de kom flyttende til Sauda. Dette medfører at en stor andel av innflytterne til Sauda snakket bymål, mens størstedelen av innflytterne til Årdal snakket tradisjonelle bygdemål. Neteland argumenterer for at dette får konsekvenser for talemålsendringene både fordi innflytterne til Sauda og Årdal snakket ulike talemål, men også fordi innflytterne antakeligvis hadde ulike oppfatninger om hva som var god og korrekt språkbruk. I avhandlingen presenteres dette som en av flere mulige forklaringer på at koinéformingsprosessene i Sauda og Årdal fikk forskjellige resultater.

 

Personalia:

Randi Neteland tok mastergrad ved Universitetet i Bergen i 2009. Doktorgradsavhandlingen ble utført samme sted, med professor Gunnstein Akselberg som veileder og professor Agnete Nesse som biveileder. Doktorgradsstipendet ble finansiert av Norges Forskningsråd gjennom prosjektet Språkutvikling på industristader. Ei longitudinell sosiolingvistisk gransking av talemåla i Årdal, Odda, Tyssedal og Sauda, ledet av professor Helge Sandøy ved Institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studier.