Hjem
Nye doktorgrader
ny doktorgrad

Nye blikk på bildekunsten

Ståle Johannes Clemens Kristiansen disputerer fredag 12. desember 2014 for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen «Avdekning og tilsløring: Dionysius Areopagitens symboltenkning og Jean-Luc Marions ettermoderne kunstfilosofi».

Hovedinnhold

Kristiansens avhandling er en studie over den franske filosofen Jean-Luc Marions synsfilosofi. Marion bruker ikonkunsten som paradigme for en ny måte å se på alle typer malerier på, med særlig henblikk på verkene til El Greco, Caravaggio, Cézanne og Rothko.

Marion omtaler malerier som «saturerte fenomen», det vil si fenomen som har et overskudd av mening, og som ikke er umiddelbart tilgjengelige. I ikonmaleriet og andre malerier foregår det et spill mellom det som vises og noe mer som bare antydes visuelt – et spill mellom «avdekning og tilsløring». Marion fokuserer på dette spillet og spørsmålet om hvordan slike fenomen «viser seg for oss». Å se er å motta en gave, sier han, og i synsfilosofien blir det et hovedspørsmål for ham hvordan det synlige gir seg til betrakteren på en måte som lar «det usette» komme til syne i maleriet.

Det er en kjent sak at Marion bygger sin kunstfilosofi på tre nyere tenkere: Heidegger, Levinas, og Derrida. Avhandlingen søker imidlertid å påvise at den viktigste forløperen for Marions kunstfilosofi og synsfilosofi er den senantikke forfatteren Dionysius Areopagiten (500-tallet). Grunnlaget for denne tesen legges i første hoveddel, som viser hvordan Dionysius’ symboltenkning kretser om tre tema: Tanken om Gud som «den helt andre», forholdet mellom det synlige og det usynlige, spillet mellom avdekning og tilsløring. Andre hoveddel søker så å påvise betydningen av disse temaene i Marions synsfilosofi. Det Dionysius sier om Gud som et mysterium som ikke kan objektiveres overfører Marion til sin kunstfilosofi om ikoners og maleriers meningsoverskudd.

Avhandlingens originalitet ligger dels i studiet av Marions kunstfilosofi og dels i studiet av kildeteksten Corpus Areopagiticum. Dette er det første omfattende studiet som er gjort av Dionysius Areopagitens symboltenkning. Forbindelsen mellom Dionysius og Marion er kjent ut fra Marions religionsfilosofiske skrifter, men Areopagitens innflytelse på hans kunstfilosofi er til nå oversett i forskningen.

 

Personalia:

Ståle Johannes Clemens Kristiansen ble født i Bergen i 1971. Han har hovedfag i kristendomskunnskap fra NLA Høgskolen (1997), og hovedfag i idéhistorie fra Universitetet i Oslo (2007). Kristiansen har tidligere arbeidet som lærer ved St. Paul katolske grunnskole (2000–2005) og som høgskolelektor ved Høgskolen i Bodø (1999–2000). Han er nå universitetslektor ved Universitetet i Bergen, og høgskolelektor ved NLA Høgskolen. Kristiansen har blant annet utgitt antologiene «Fra Dante til Umberto Eco» (2007) og «Key Theological Thinkers» (2013).