Hjem
Nye doktorgrader
ny doktorgrad

Agenter som følger reglene

Piotr Kaźmierczak disputerer torsdag 30. april for ph.d.-graden ved Universitetet i Bergen med avhandlingen “Agents that play by the Rules. Using Social Laws for Coordination of Multi-Agent systems”.

Hovedinnhold

I en verden av kunstig intelligens, er autonomi et interessant begrep. Autonome enheter blir ofte kalt agenter i miljøer som jobber med Artificial Intelligence (AI). En agent kan være alt fra en datamaskin i et nettverk eller et stykke programvare, til et menneske. Men autonomi har sin pris. Hvor mye vi enn ønsker at vår agent skal være selvstendig, ønsker vi ikke at den skal oppføre seg dårlig. Hvordan kan vi sørge for at våre intelligente, selvstendige agenter samarbeider for å oppnå et mål?

Forskere på feltet har skapt ulike metoder for å sikre at vår AI-agent oppfører seg pent. Noen av disse metodene kommer fra software engineering (modellering og verifisering av samtidige systemer), andre fra økonomi (spillteori og mekanismedesign) eller matematikk og filosofi (formell logikk). Kaźmierczaks avhandling gir en oversikt over de nyeste teknikkene i feltet, og gir nye logikk- og spillteori-baserte verktøy som sikrer at autonome agenter oppfører seg ordentlig.

 

Personalia:

Kaźmierczak (født i 1985) har vært ansatt som stipendiat ved Høgskolen i Bergen, Institutt for data- og realfag. Hans veileder under forskerutdanningen har vært professor Thomas Ågotnes ved Institutt for informasjons- og medievitenskap, UiB. Kaźmierczak har tidligere studert filosofi ved Universitetet i Warszawa, Polen, samt ved Katholieke Universiteit, Leuven, Belgia, som utvekslingsstudent.