Hjem
Om UiB
Aarebrotforelesningen

Aarebrotforelesningen 2021

Kikki Flesche Kleiven skal holde Aarebrotforelesningen 2021. Tema er 4.54 milliarder år med klimahistorie på 200 minutter

Aarebrotforelesningen 2021

Den tredje Aarebrotforelesningen vil finne sted søndag 17. januar 2021 klokken 19.00.

Hovedinnhold

For tredje gang inviterer Universitetet i Bergen sammen med familien til Frank Aarebrot og Studentersamfunnet i Bergen til formidlingsfest i Frank Aarebrots navn. Denne gangen er det førsteamanuensis og klimaforsker ved UiB, Kikki Flesche Kleiven som utfordres til å holde maratonforelesningen.

Aktuelt tema

En rød tråd i forelesningen hennes vil være klima, geologisk tid og jordens prosesser.

Ras og flom på Vestlandet, tining av permafrost i nordområdene eller korallrev og regnskog i Amazonas som forsvinner: Globale klimaendringer påvirker oss alle.

Vanligvis skjer endringer i klima sakte gjennom tusenvis eller millioner av år. De skyldes naturlige årsaker som bevegelse av kontinentene, vulkanutbrudd, meteoritter, solen og bakterier. I dag endres imidlertid klimaet vårt mye raskere på grunn av menneskelig aktivitet.

− Slik Frank Aarebrot brukte historien for å få oss til å forstå hva som skjer rundt oss i samfunnet i dag, skal jeg bruke geologiens historie og store endringer til å prøve å forstå hvilken planet vi bor på i dag, sier Kleiven.  

Om Aarebrotforelesningen

Forelesningen vil finne sted søndag 17. januar 2021. På grunn av covid-19 vil arrangementet bli en digital sending, men hvis situasjonen tillater det vil vi åpne opp for et begrenset antall publikum i Universitetsaulaen og/eller strømming på Kvarteret.

Hensikten med forelesningen er å hedre den muntlige formidlingstradisjonen som Frank Aarebrot var en sterk representant for.

Hvert år vil en fagperson som har utmerket seg med særlige kvaliteter som foreleser i en muntlig fortellerstil inviteres til å holde forelesningen, uavhengig av fagbakgrunn og akademisk institusjon.

Forelesningen holdes årlig i januar som var måneden Frank Aarebrot hadde fødselsdag. Søndag 17. januar er også foreleser Kikki Flesche Kleivens fødselsdag. 

Arrangementet er et samarbeid mellom UiB, familien til Frank Aarebrot og Studentersamfunnet i Bergen

Følg oss på Facebook for oppdatert informasjon om forelesningen, eller gå rett til forelesningen.