Pandemisenteret
Nyhet | Pandemi

Sju spørsmål og svar om mutantsmitte

Rebecca Cox ved Pandemisenteret svarer på spørsmål om virusmutasjonene.

Gener
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Professor Rebecca Cox er en av ekspertene ved Pandemisenteret. Hun er også leder av Influensasenteret ved Klinisk institutt 2, UiB og Haukeland Universitetssjukehus.

1. Per 27. januar er det oppdaget 135 tilfeller av virusmutasjonen fra Storbrittania i Norge. Hva er et "mutantvirus"?

– Det media nå omtaler som et «mutantvirus» er et SARS-CoV2 virus som har forandret seg og kanskje har en biologisk fordel. For eksempel kan det spre seg lettere. Virus forandret seg hele tiden siden de mangler «korrekturlesning» når de fornyer seg. I det siste har vi sett flere mutantvirus oppstå i flere land, som for eksempel Storbritannia, Sør-Afrika og Brasil.

2. Hvorfor er myndighetene så redde for virusvarianten som kommer fra Storbrittania?

– Dette virus har en fordel fordi det sprer seg mye lettere enn det vanlige SARS-CoV2-viruset. Derfor er det viktig å ha god smittevernkontroll.

3. Hva vet man om virusvarianten fra Sør-Afrika. Har den nådd Norge? Er den farligere enn andre virusvarianter?

– Dette viruset kan har kommet til Norge som importsmitte siden vi bare gensekvenserer fem prosent av virusprøvene. Det Sør-Afrikanske viruset har flere forandringer i piggeproteinet, noe som innebærer at viruset muligens kan unnslippe tidligere immunitet fra covid-19. Det kan også være at det er farligere enn varianten fra Storbritannia.

4. Kommer variantene faktisk fra Storbrittania og Sør-Afrika?

– Det vet vi ikke, men de variantene ble oppdaget der når man så en rask smitteutvikling i disse landene. Gjennom sekvensenering av virusgenomet fant man at det var snakk om mutasjoner av SARS-CoV2.

5. Er det grunn til å frykte en ny nasjonal "lock down" som den vi hadde i mars 2020?

– Hvis viruset får spre seg ukontrollert, så må vi har en ny nasjonal nedstengning. Hvis folk derimot er flinke til å holde avstand, begrense antall kontakter, teste seg hvis de mistenker sykdom og holde karantene og isolasjon, så kan det unngås.

6. Vil vaksinen virke mot disse virusvariantene?

– Vi trenger mer forskning på dette og det er for tidlig å gi et endelig svar. Vaksineselskapene har bekreftet at vaksinen vil fungere mot mutantviruset fra Storbritannia. Foreløpig har man noe informasjon som sier at vaksinen muligens kan være mindre effektiv mot varianten fra Sør-Afrika.

7. Hvis vaksinen virker, hvorfor vaksinerer man ikke raskere?

– Covid-19-vaksinen har vært laget spesielt å beskytte mot SARS-CoV2 og vaksineselskapene må produsere nok vaksine for hele verden. Det jobbes nå med å optimalisere og øke produksjonskapasiteten. Vi vaksinerer så fort vi få levert vaksinen, men det vil ta tid å få tilgang til nok vaksiner.