Hjem
Pandemisenteret
Nyhet | Pandemi

– Sjefen bør gi deg storefri på hjemmekontoret, sier søvnprofessor

Alle trenger dagslys for å sikre en god døgnrytme. Det er særlig viktig nå under pandemien, sier søvnprofessor Ståle Pallesen.

Kvinne står ute med rød topplue, det snør. Hun holder rundt kragen på jakken og drar den tettere rundt seg, blondt hår, øynene lukket. I et bymiljø
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Hvis du ikke får tilstrekkelig dagslys i løpet av dagen, kan kroppen din tro at døgnet har mer enn 24 timer.  

– Døgnrytmen din kan begynne å drifte drifte og det blir vanskelig å stå opp eller legge seg til faste tider, sier Ståle Pallesen, Institutt for samfunnspsykologi, søvnprofessor ved Universitetet i Bergen. 

Med hjemmekontorhverdagen trenger vi ikke gå ut i dagslys for å komme oss på jobb. Vi kan bli værende inne hele dagen og er kanskje ikke i dagslys i det hele tatt. 

– Vi mister verdifull dagslys-tid som vi oftere ville hatt med en normal arbeidshverdag. Dette bør vi ta igjen med et storefri med dagslys i løpet av hjemmekontordagen. Sjefen bør gi deg det, oppfordrer Pallesen. 

Med minst 30 minutter dagslys midt på dagen, lover han mer opplagte ansatte. 

Forskjell på a- og b-mennesker

– I tillegg til å regulere døgnrytmen, er dagslys også viktig for å motvirke vinterdepresjon. Nevrotransmitterne i hjernen reagerer positivt på lys, forklarer Pallesen. 

Nevrotransmitterne er budbringere mellom nervecellene. Lys kan enkelt forklart gjøre denne kommunikasjonen mer lystig og få deg til å tenke lysere tanker. 

Men det er ikke bare å ta seg en dagslys-pause når som helst på dagen. 

For å gi best mulig effekt på døgnrytmen, bør a- og b-mennesker ha storefri på ulike tidspunkt. 

– Det er individuelt når det er best å få lys inn på øynene. Det bør skje innen 3-4 timer etter at du våkner av deg selv når du får sove fritt. Da er vi mest sensitive for lys med tanke på justering av døgnrytmen, sier Pallesen. 

Hvis du våkner av deg selv klokken 7, bør du altså ha en halvtime i dagslys før klokken 11. Mens b-mennesker som ikke våkner av seg selv før klokken 10, bør ha sin halvtime før klokken 14. 

– Det kan virke mot sin hensikt å få b-mennesker ut i dagslys før. Dersom man går ut i dagslys ca to timer tidligere enn det tidspunkt man våkner av seg selv når man får sove fritt, kan dagslys bidra til å forsinke døgnrytmen, sier Pallesen. 

Lamper kan gi god effekt

Lysintensiteten på dagslyset varierer ut i fra hva slags vær det er. Skinnende sol kan gi opp mot 100.000 lux. Mens i overskyet vær og regnvær er det lavere. 

– Så egentlig bør man være LITT lenger ute når det er regnvær for å få den samme lys-effekten, sier Pallesen. 

Det finnes lamper laget for å gjenskape dagslys. 

– Slike lamper kan gi opp mot 10.000 lux. Det ideelle er at de gir sterkt nok lys på passende avstand, ca 50 centimeter. Du bør ha de på pulten noen timer for at det skal ha effekt. Men mange av lampene er svake, så det aller beste er å komme seg ut i ekte dagslys, sier Pallesen. 

Flere b-mennesker

Han tror en del har endret døgnrytmen etter at de begynte med hjemmekontor i mars 2020. 

– Strukturen på hjemmekontoret er annerledes. Du kan gjerne sove en time lenger fordi du slipper å reise på jobb.  Flere har nok blitt b-mennesker i denne perioden, sier Pallesen.

Han peker på at dette kan bli utfordrende når vi skal vende tilbake til en normal arbeidshverdag. 

– Verden er ikke tilpasset b-mennesker. Studier viser at b-mennesker generelt får mindre søvn enn de trenger, særlig i ukedagene og det er uheldig.  

Hvis du ønsker å snu trenden og bli flinkere til å stå opp tidlig, oppfordrer søvnprofessoren oss om å gå rolig frem. 

– Begynn med legge deg en halvtime tidligere og stå opp en halvtime før, for å snu det gradvis. Og - husk å få dagslys inn på øynene innen få timer etter du sto opp.