Hjem
Pandemisenteret
Nyhet | Pandemi

Forsker avlyser koronababyboom

Noen grupper får færre barn under en krise, mens andre får flere. I sum vil det gå opp i opp eller gi en total nedgang i fødsler, mener kjærlighetsforsker Eilin K. Erevik ved Pandemisenteret.

To babyer ligger på lekematte og ser opp på rangle
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

– Kriser reduserer ofte antall graviditeter, særlig i i-land, sier Eilin K. Erevik, kjærlighetsforsker ved Pandemisenteret ved Universitetet i Bergen. Erevik er førsteamanuensis ved Institutt for samfunnspsykologi ved Universitetet i Bergen og har blant annet forsket på bruk av Tinder. 

Koronapandemien må kunne ses på som en krise, både nasjonalt og internasjonalt. Vi hører om koronababyene og får en følelse av at flere barn venter nå i vintermånedene, altså barn som ble unnfanget i ukene og månedene etter 12.mars 2020. 

Så langt er det ingen som har fasiten her. Det gjenstår å se hvor mange barn som vil bli født vinteren og våren 2021. Erevik tror det vil være store ulikheter mellom grupper i samfunnet når det gjelder barnefødsler under pandemien, både internasjonalt - men også her hjemme. 

Færre romantiske møter

– Vi vil trolig få færre uplanlagte babyer, fordi det har vært færre romantiske møter på grunn av smittevernrestriksjonene og færre one-night-stands. Par som opplever ustabil økonomi, vil trolig også vente med å få barn. I den andre enden finner vi par der økonomien ikke påvirkes av krisen. Disse parene kan gjerne fremskynde ønsket om å få et barn til eller bestemme seg for å få et ekstra barn, som de kanskje eller ikke ville fått, sier Erevik. 

I tillegg til trygg økonomi og en stabil familiesituasjon, er det en ting til som kjennetegner de som velger å bli gravide nå. 

– Dette er par som ikke føler at krisen gir dem en belastning. De klarer fint å håndtere for eksempel hjemmeskole og hjemmebarnehage, sier Erevik. 

Ved mindre alvorlige kriser som gjør at man tilbringer mer tid sammen, som strømbrudd, har tidligere forskning vist at flere bruker denne tiden å lage barn - og at fødselstallene øker. 

– For dem som ser på pandemien som en mindre krise, er det altså større sannsynlighet for at de får flere barn nå, sier Erevik. 

Over 50.000 barn i året

Årlig fødes det rundt 2500 barn i Norge med ukjent far, ifølge tall fra Medisinsk fødselsregister. I 2019 ble det født totalt 54 495 barn i Norge. 

Internasjonalt er det ulike indikasjoner på at pandemien kan gi både flere og færre barn i 2021. 

– Spørreundersøkelser i USA viser at mange ønsker å unngå graviditet eller utsette det. Mens i Indonesia er det flere indikasjoner på at færre bruker prevensjon blant annet på grunn av stengte familieplanleggingssentre.