Hjem
Pandemisenteret
Nyhet | Forskning

Jusseksperter skriver bok om personvern og pandemi

Koronapandemien og myndighetenes reguleringer har utfordret personvernet på en rekke områder. Nå bidrar flere eksperter ved Pandemisenteret og UiB til en fagbok om kriselovgivningen.

personvern mobil korona
Foto/ill.:
Unsplash.com

Hovedinnhold

Blant bidragsyterne er førsteamanuensis og personvernekspert Malgorzata Cyndecka, som er tilknyttet Pandemisenteret og Det juridiske fakultet. 

I en artikkel på nettstedet Juridika.no, ble Cyndecka nylig intervjuet om hvordan det digitale privatlivet har blitt utfordret gjennom koronapandemien. 

Cyndecka jobber for tiden med en artikkel som handler om regjeringens Smittestopp-app, og hva som gikk galt med tanke på personvern. Artikkelen skal bli en del av en antologi om hvordan juss- og lovgivningen har endret seg i koronakrisen. 

– Teknologien gjør det mulig å spore oss på måter vi aldri tenkte var mulig. Det er ubehagelig dersom noen for eksempel skulle få tilgang til informasjon om din helsetilstand. Men denne bevisstheten mangler hos mange som uttaler seg om personvern, sier Cyndecka. 


Malgorzata Agnieszka Cyndecka
Foto/ill.:
Eirik Holmøyvik

Hun jobber også med en annen artikkel som drøfter EUs andre betalingsdirektiv og personvernutfordringer. 

Cyndecka mener det er viktig er at myndighetene samarbeider bedre på tvers med ulike aktører, for å unngå at det gjøres feil i fremtiden. 

– Med Smittestopp fikk man en konflikt mellom Datatilsynet og Simula (forskningsstiftelse), blant annet fordi kildekoden ikke var offentlig. Applikasjonen ble slettet og folk hadde ikke tillit. Samarbeid, gode rutiner og utprøving på forhånd er det viktigste hvis en lignende situasjon oppstår, påpeker eksperten. 

Professor Eirik Holmøyvik ved juridisk fakultet er blant redaktørene i boken sammen med Benedikte M. Høgberg og Christoffer C. Eriksen fra Universitetet i Oslo. Boken vil gis ut av Fagbokforlaget og har arbeidstittel «Kriseregulering – lovgivning gjennom koronakrisen».