Hjem
Alejandro Ayala-Wolds bilde

Alejandro Ayala-Wold

Stipendiat
 • E-postalejandro.wold@uib.no
 • Telefon+47 55 58 88 19+4799379093
 • Besøksadresse
  Sydnesplassen 7
  HF-bygget
  5007 Bergen
 • Postadresse
  Postboks 7805
  5020 Bergen

Alejandro Ayala-Wold er doktorgradskandidat ved Institutt for fremmedspråk. Han begynte ved instituttet i august 2022 etter å ha oppnådd en mastergrad fra Universitetet i Oslo, som fokuserte på Folkepartiets politiske diskurs og dets bruk av historisk minne i Spania mellom 2017 og 2018.

Hans forskning ligger i skjæringspunktet mellom politisk kommunikasjon og -historie. Alejandro er svært interessert i å forstå hvordan høyreorienterte partier bruker historisk minne for å legitimere sine politiske prosjekter; og hvordan den radikale høyresiden polariserer politikk både i spansk, men også i en bredere global kontekst.

Hans doktorgradsprosjekt består av å analysere 130 politiske taler i perioden 2017-2023 holdt av det konservative Folkepartiet og det radikale høyrepartiet Vox, med mål om å etablere og sammenligne polariserende aspekter ved deres minnediskurs, og hvordan dette har bidratt til fremveksten av nye narrativer om "oss mot dem".

Alejandro Ayala-Wold har vært aktiv i å formidle sin forskning til et bredere nasjonalt publikum gjennom flere kanaler. Han har deltatt på Dagsnytt 18 og Nyhetsmorgen på NRK, hvor han formidlet sitt syn på de negative konsekvensene av det høyreradikalet Vox politikk, analyserte resultatene av Spanias nasjonalvalg i 2023, og hvorfor det høyreradikale Vox sviktet i det samme valget.

I tillegg har Ayala-Wold bidratt med innsikt til intervjuer hos NRK og Klassekampen hvor han har kommentert ulike politiske saker i Spania. Hans evne til å knytte sammen komplekse temaer med spanske og europeiske realiteter gjør intervjuene hans relevante og opplysende. Videre har han skrevet flere leksikonartikler for Store Norske Leksikon hvordan har ansvar for «spansk historie» og «moderne spansk historie». Disse artiklene fungerer som ressurser for studenter, akademikere og den interesserte offentligheten som ønsker å forstå de dypere historiske og politiske kontekstene bak nyhetsoverskriftene.

Alejandro har også publisert noen kronikker i Klassekampen, en avis kjent for sin kritiske og dyptgående dekning av politiske og kulturelle spørsmål. Hans kronikker fokuserer ofte på hvordan høyreorienterte partier bruker historisk minne for å forme politiske narrativer og legitimere sine handlinger, samt konsekvensene dette har for politisk diskurs og samfunnsmessig 

Alejandro har bakgrunn som videregående skolelærer i Norge, der han underviste i historie, samfunnsfag og spansk.

Ved UiB underviser han i to kurs:

SPLA106: 'Historie, kultur og samfunn i Spania' – er et introduksjonskurs som undersøker viktige moderne hendelser som påvirker Spania. Det spenner fra historisk minne, progressivisme, den radikale høyre siden, og feminisme.

SPLA109: 'Latin-Amerikansk historie' – har som mål å gi en oversikt over viktige historiske hendelser og utviklinger. Kurset er tenkt med en historisk tilnærming, og dette gir studentene tematisk innsikt i samtidsproblemer som er relevante for dagens politikk, økonomi og samfunn i regionen.

SPLA119: 'Kultur og samfunn i Latin-Amerika' - er et emne som gir innsikt i viktige temaer og utfordringer i dagens latinamerikanske samfunn og kulturer. Dette integrerer bruk av kunstig intelligens innovativt i kurset til oppgaveløsning og policy-analyse. Dette gjør det mulig for studentene å utforske avanserte analyseteknikker og forbedre deres evne til å anvende teoretisk kunnskap i praktiske scenarier. 

 • Vis forfatter(e) (2023). Vox (politisk parti). Store Norske Leksikon (Nettutgaven).
 • Vis forfatter(e) (2023). Miguel Primo de Rivera. Store Norske Leksikon (Nettutgaven).
 • Vis forfatter(e) (2023). Isabella den katolske. Store Norske Leksikon (Nettutgaven).
 • Vis forfatter(e) (2023). Francisco Franco. Store Norske Leksikon (Nettutgaven).
 • Vis forfatter(e) (2023). Den spanske borgerkrigen. Store Norske Leksikon (Nettutgaven).
 • Vis forfatter(e) (2023). "Går Spania mot høyre?" https://klassekampen.no/utgave/2023-06-14/gar-spania-mot-hoyre. Klassekampen. 20-21.

Se fullstendig oversikt over publikasjoner i CRIStin.