Hjem
PREPARE
Politikk på twitter

Seminar om mikrokjendisers politiske engasjement på nett

Vår nye PREPARE-postdoktor Özlem Demirkol Tønnesen forklarer tyrkisk politisk twitter.

Image of title slide
Foto/ill.:
Lene Angelskår

Hovedinnhold

Den 9.juni holdt PREPAREs nyeste forsker Özlem Demirkol Tønnesen et seminar om hvordan tyrkiske mikrokjendiser navigerte synlighet og overvåking på twitter i forbindelse med valget i Tyrkia i 2018. Foredraget tok utgangspunkt i Demirkol Tønnesens ph.d.-prosjekt. Prosjektet hennes ble dannet som et svar til den økende interessen mikrokjendiser har fått for akademisk forskning for deres evne til å veilede publikum mot produkter og livsstiler de fremmer - mens de lignende effektene de kan produsere når de deler politiske meninger, synspunkter og atferd blir neglisjert.

Med utgangspunkt i sin analyse av tweets fra 97 mikrokjendiskontoer i månedene frem til det tyrkiske valget i 2018, diskuterte Demirkol Tønnesen hvordan disse kontoene vurderer å dele politiske meninger og nyheter som en plikt til tross for tilsynelatende risikoer. De uttrykker sine tanker gjennom en fortelling om hverdagslivet og daglige hendelser ved å formulere et språk som forstås av undergrupper som er akklimatisert til plattformkulturen.

Foredraget ble holdt på MediaFutures, et Senter for Forskningsdrevet Innovasjon (SFI) koordinert av Universitetet i Bergen. Blant publikum var deltakere fra MediaFutures og Institutt for informasjons- og medievitenskap, som alle bidro til en livlig diskusjon om mikrokjendiser, politisk engasjement og viktigheten av å forstå politisk setting og risikobilde.