Hjem
Det psykologiske fakultet

Psykologilærer og hundeinstruktør

Eirin Rygg Veseth bruker utdannelsen i psykologi til å undervise både mennesker og dyr, og har realisert en drøm hun har hatt siden hun var tenåring.

Hovedinnhold

Kunnskap om psykologi vil aldri være forgjeves

Da mastergraden i psykologi var fullført, tok hun sats og startet sin egen bedrift - Bergen hundeskole. Eirin kombinerer gründertilværelsen med et vikariat som psykologilærer på Metis videregående skole og privatistskole.

- Etter utdanningen ønsket jeg å leve ut en drøm jeg har hatt siden videregående, å starte en egen hundebedrift. Jeg fikk med meg en utrolig dyktig og grei jente på laget, og sammen bygget vi opp bedriften. Dette var en kjempespennende prosess som jeg lærte masse av. Det å starte for seg selv krever først og fremst mot. Etter fullført mastergrad følte jeg meg modig nok til å hoppe uti det! Vi driver bedriften den dag i dag og legger stadig nye planer for utvikling og vekst.

Bygget på hundefaglig utdanning med psykologi

Eirin tok utdanning innen hundefag som hundelinje på videregående skole, kurset "Dyreassisterte intervensjoner med hund" og instruktørutdanning. Etter videregående ønsket hun å studere psykologi, og kom inn på bachelor i arbeids- og organisasjonspsykologi. Etter bachelorgraden falt valget på master i psykologi, studieretning psykologisk vitenskap [red.anm.:Fra H2018 Sosial og kognitiv psykologi].

- Jeg synes bacheloren var spennende og viste at arbeidslivet krevde mastergrad i stadig flere yrker. Jeg må innrømme at valget ikke var så lett, siden jeg veldig gjerne ville ut i arbeidslivet etter så mange år på skolebenken. Den dag i dag er jeg veldig glad for at jeg tok en master i psykologi.

Brenner for læring og utvikling

Nylig fikk hun også jobb som lærer i psykologi på Metis, takket være tidligere erfaring som vikar på ungdomsskole. Den gangen visste hun ikke at hun skulle komme inn på PPU og falle pladask for læreryrket.

- Min nåværende jobb som lærer er utrolig spennende og utfordrende. Jeg føler at læringskurven er brattere enn noen gang. Det er aldri kjedelig på jobb, og ingen dager er like. Jeg får mulighet til å møte mange fantastiske personer og jobbe med det jeg brenner for, nemlig læring og utvikling. Som ny lærer føler jeg også på mye ansvar og hardt arbeid, spesielt med tanke på alle regler og rutiner en må sette seg inn i. Heldigvis får jeg mye energi i jobben min, både fra elever og kollegaer.

Legg vekk perfeksjonskravet

Overgangen fra studier til arbeidlivet innebar en aldri så liten realitetsorientering, der Eirin måtte justere ned forventningene til seg selv, men samtidig opplevde en personlig utvikling.

- Den største forskjellen på studiene og lærerjobben er det store ansvaret i at dine valg er med på å avgjøre ungdommenes fremtid. Man har så lyst til å tilfredsstille alle og være den «perfekte» læreren, med en gang. Her er det bare til å innse at det ikke er mulig. Man vil aldri bli perfekt, så den tanken må man legge vekk. Det viktigste er å bruke det man har lært gjennom utdanningen, jobbe mye og stole på at det er godt nok. Samtidig utvikler man seg veldig som person når man går fra skolebenken til arbeidsplassen.

Ikke minst har psykologiutdanningen gitt henne veldig god ballast i begge jobbene hun har i dag, og hun fremhever den generelle nytten faget har uansett videre yrkesvei.

- I jobben min som både lærer og bedriftseier er det viktig å være en tydelig klasseleder/leder, kommunisere godt med elever/kunder, håndtere konflikter på en god måte og være dyktig på å forstå andre mennesker. Alt dette var sentrale emner i både bachelor og mastergraden min. Psykologi handler om å forstå hvorfor mennesker handler og tenker slik de gjør. Man kan aldri vite sikkert hvilken jobb man ender opp med, men det man kan vite er at kunnskap om psykologi aldri vil være forgjeves. For man vil alltid måtte forholde seg til andre mennesker på en eller annen måte.

Våg å la veien bli til mens du går

Eirin råder andre studenter til å ikke låse seg for mye til en ide eller et mål, men våge å ta sjanser som kanskje umiddelbart ikke virker relevante.

- Det er viktig å huske på at det er flere veier mot målet. Man må begynne en plass og jobbe seg mot der man vil. Tenk utenfor boksen og våg å hoppe uti jobber, selv om du kanskje ikke føler deg helt sikker på at du vil klare de. Husk at mye kan læres underveis. Veien blir til mens man går!

Hun har også et tips til studenter med samme mastergrad som skal søke jobb:

- I mine øyne har studieretningen Psykologisk vitenskap sin største fordel og ulempe med at den er så «vid» og kan brukes som poteten, til veldig mye. Fordelen med det er at man har mange valgmuligheter og kan forandre retning utfra hva man ønsker. Ulempen er nettopp at en «vid» utdanning er vanskelig for arbeidsgiver å vite hva er for noe. Derfor er det veldig viktig at du som jobbsøker kan forklare utdanningen din med få ord og er sikker på hva dine kvaliteter er når du møter på intervju.

Fra og med opptaket 2018 skifter studieretningen 'psykologisk vitenskap' navn til 'sosial og kognitiv psykologi'