Det psykologiske fakultet
Forsker Grand Prix

Er du "murug" eller "waali"?

Og vet du hvorfor somaliere aldri blir deprimert?

Valeria Markova, ISP
Foto/ill.:
Øyvind Ganesh Eknes

Det vet Valeria Markova fra Institutt for samfunnspsykologi. Hun deltar på Forskningsdagene i Bergen, på årets Forsker Grand Prix. Der vil hun fortelle mer om hvordan mennesker fra ulike kulturer forstår lidelsen depresjon og hva slags behandling de tror hjelper. Markova er psykolog og forsker på kulturelle forskjeller i forståelse av psykiske lidelser og valg av behandling hos ulike grupper innvandrere i Norge. I avhandlingen fokuserer hun spesielt på innvandrere fra Russland, Polen, Pakistan og Somalia.

- Jeg vil delta for å bli en bedre formidler. Jeg ønsker at det vi finner ut i forskningen vår skal bli bedre kjent og forhåpentligvis forbedre helsetilbudet til ulike deler av befolkningen, sier Markova.

Oversetter depresjon

Mennesker fra Somalia opplever det vi i Norge kaller for depresjon. Utfordringen er at det ikke finnes en direkte oversettelse av ordet depresjon i det somaliske språket. I stedet brukes ord som murug, waali eller Jinn (gini), som ved direkte oversettelse betyr tristhet, galskap – eller psykisk lidelse skapt av Gud.

På samme måte som ord for depresjon kan forsvinne i oversettelsen, kan også behandlingen bli borte. Kultur påvirker hvordan mennesker forstår og utrykker psykiske lidelser.

Stand-up-formidling

Deltakerne har fått coaching i forskningsformidling, både på innhold og fremførelse, og i flere omganger.

- Jeg er allerede blitt flinkere til å bruke færre faguttrykk og gi gode eksempler og bilder slik at innholdet i forkningen kommer bedre frem. Markova får fire minutter i første forsøk. Hun kan da fortelle oss om forskningen og pirre tilhørerne og dommerne til å ville høre mer. I andre omgang får de som går videre litt mer tid til å utdype temaet.

Både dommere og publikum stemmer på kandidatene og gir poeng. Spenningen stiger...!

- Jeg gru-gleder meg. Jeg har aldri gjort noe lignende, og jeg tror det blir veldig spennende og utfordrende avslutter Markova.