Hjem
Det psykologiske fakultet
Nyhet | Klima

Fra kaffegrut til kål og urter

Hvorfor ikke samle opp kaffegrut og bruke det til dyrking, tenkte Maria Steene Eriksen og Eli Winther ved Det psykologiske fakultet. Dermed var en grønn og bærekraftig idé unnfanget.

Maria Steene Eriksen og Eli Winter, Det psykologiske fakultet
– Kjempegøy at UiBs klimafond valgte å støtte kaffegrut-prosjektet vårt! Maria Steene Eriksen, forskningsrådgiver, (til venstre) og Eli Winther, rådgiver HR, begge fra Det psykologiske fakultet, UiB. Her ute i Alrek helseklynges hage.
Foto/ill.:
Margareth Barndon

Hovedinnhold

– Vi setter ofte på kaffe når vi er på jobb, og vi ser hvor mye kaffe som traktes i løpet av en dag. Gruten havner, i store mengder, i bosset hvor det blandes med alt annet avfall, det var slik vi kom på tanken, sier Eli Winther, HR-rådgiver ved fakultetet.

I de lyse lokalene på Alrek helseklynge ble ideen klekket ut og søknaden sendt til UiBs klimafond. Et grønt prosjekt der all kaffegruten fra bygget til Alrek helseklynge på Årstad skal samles opp, komposteres og brukes til dyrking av kål og urter. Kål ute i pallekasser og urter inne. 

Kaffegrut til dyrking inne og ute

– Vi tenker på en blomsterkasse som kan flyttes på, og som kan plasseres på hellene i bakhagen. Jorden kan også brukes på de andre vekstene som er i hagen fra før. I tillegg har vi godt lys på Alrek, og planter trives godt også innendørs. Jeg har tenkt å potte ut noen stiklinger i alle fall, så blir det enda mer grønt innendørs også, sier Maria Steene Eriksen, forskningsrådgiver ved fakultetet.

Hagen Alrek helseklynge, Årstad

God plass til pallekarmer i hagen utenfor Alrek helseklynge på Årstad.

Foto/ill.:
UiB

Maria Steene Eriksen og Eli Winther har begge sin arbeidsplass på Alrek helseklynge på Årstad, og de la merke til den store mengden kaffegrut som ble kastet i søpla. På alle kjøkken, i alle etasjer...

Tanken er at alle i Alrekbygget tar ansvar for å sortere kaffegruten i egen beholder, og mate den videre til kompostmaskinen. Så vil de to gründerne invitere til felles plantekassedugnad når det er kompostert nok jord til å plante. 

Hvem får nyte godt av vekstene? 

– Vi har en veldig dyktig kokk i kantinen på Alrek. Kanskje de kan komme til nytte der? Grønnkålchips til suppen og urter til maten? 

Tenker dere å ekspandere?

–Om dette fungerer godt tror vi det er et fint tiltak som også andre kan tenke på å iverksette. Vi holder oss til Alrek, men håper å få med alle Alrekboere på felles grutdugnad.