Det psykologiske fakultet

Å forandre uten å fordømme

Grasrot-aktivist Molly Melching har bidratt til at over 6000 afrikanske samfunn sier nei til kjønnslemlestelse av jenter. Den 4. september holder hun foredrag i Bergen om sitt prisbelønte og kontroversielle arbeid.

Hovedinnhold

Molly Melching er grunnlegger og direktør for organisasjonen Tostan («gjennombrudd») som arbeider for menneskerettigheter og utvikling i åtte afrikanske land. Deres filosofi er å engasjere folk på deres eget språk og vise hvordan de selv kan sette seg mål og skape endring.

- Vi er begeistret over at Molly har takket ja til å tilbringe tre dager ved Universitetet i Bergen. Hun representerer en ganske avansert måte å jobbe med helsefremmende arbeid på, nemlig å begynne der folk er, i stedet for der myndighetene ønsker at de skal være. Tostan vil lytte og samarbeide i stedet for å lede, forteller professor Maurice B. Mittelmark ved HEMIL-senteret, som er vertskap for besøket. Han håper at så mange som mulig benytter sjansen til å treffe Melching i perioden 2. til 4. september.

Åpent for alle

Onsdag 4. september holder Melching foredrag om Tostans arbeid på Studentsenteret. Dette er årets Bjørn Christiansens minneforelesning, som er åpen for alle interesserte. Senere samme dag deltar hun i en debatt ved Bergen ressurssenter for internasjonal utvikling.

Arrangementet på Facebook.

- I tillegg skal Molly holde seminarer og møte både studenter, vitenskapelig ansatte og andre interesserte ansikt til ansikt. Det blir mye tid til å prate, og vi legger opp timeplanen etter de ønskene vi får inn, sier Mittelmark.

- Hvem tror du dette vil være interessant for?
- De fleste instituttene ved Det psykologiske fakultet og SV-fakultetet, alle som er opptatt av internasjonal helse, utviklingsforskning, frivillige organisasjoner, kjønnsforskning… I tillegg tror jeg at språkforskere og -studenter vil synes det er spennende å høre hvordan Molly, med bakgrunn som oversetter, legger vekt på å bruke lokale språk i sitt arbeid.

Avskaffet kjønnslemlestelse

En rekke samfunn har erklært avskaffelse av tvangsekteskap og kjønnslemlestelse av jenter etter å ha deltatt i Tostans «Community Empowerment Program».

- Vi vil arbeide for sosiale endringer på en fredelig måte som forener, sprer glede og forsterker positive tradisjoner. De negative skikkene skal vi ikke fordømme, men heller si «dere vil finne de rette svarene, for dere er intelligente mennesker som elsker barna deres», sier Melching i forbindelse med en biografi som kom ut i år.

Forskere, organisasjoner og andre som ønsker å møte Molly Melching kan kontakte Maurice B. Mittelmark.