Det psykologiske fakultet

Søvnproblemer som følge av arbeidstidsordning

Ny forskning ved Det psykologiske fakultet viser at det er en tydelig kobling mellom skiftarbeid og søvnproblemer.

Illustrasjonsfoto: www.colourbox.com
Foto/ill.:
Colourbox

Hovedinnhold

Stipendiat ved Institutt for klinisk psykologi, Elisabeth Flo, har gjennomført en undersøkelse av rundt 2000 sykepleiere fra hele landet. I undersøkelsen oppga over 30 prosent at de hadde søvnproblemer som var direkte knyttet til arbeidstidsordningen, såkalt skiftarbeidslidelse. Når de ikke jobbet skiftarbeid, hadde de ikke denne lidelsen. Dette forteller Flo til På Høyden.

Søvnproblemene førte også med seg andre helseproblemer, som angst. Videre viste undersøkelsen at skiftarbeid blir vanskeligere jo eldre sykepleierne blir. Men få av deltakerne i undersøkelsen benyttet seg av hjelpemidler mot søvnproblemer, som lysterapi, sovemedisin eller tilførsel av melatonin. I neste omgang skal effekten av slike hjelpemidler på skiftarbeidslidelse måles, forteller Flo til nettavisen På Høyden.

Les hele saken i UiBs nettavis På Høyden eller hos Bergensavisen.