Hjem
Det psykologiske fakultet

En internasjonal opplevelse

For tredje år på rad ble Internasjonal dag ved Det psykologiske fakultet arrangert onsdag 18. januar. Med mer enn 50 studenter med utvekslingserfaring parat på stands og på podiet, lå alt til rette for reiselystne studenter.

Informasjonsstands på Internasjonal dag.
Informasjonsstands på Internasjonal dag.
Foto/ill.:
Ingunn Voster

Hovedinnhold

Toril Salen er administrativ internasjonal koordinator ved Det psykologiske fakultetet. Etter to år med tilsvarende arrangement har hun nøkkelen til hva som gjør Internasjonal dag så vellykket.
 – Studentpresentasjoner. Det virker mest tiltrekkende på studentene. Tidligere inviterte vi ansatte ved avtaleinstitusjonene, men det traff ikke like bra. Studentene forteller om sine personlige opplevelser av de kulturelle, sosiale og akademiske aspektene ved utvekslingen, og det er nettopp det publikum vil høre.

Engasjert i studentutveksling

I år inkluderte internasjonal dag ved fakultetet hele 13 studentpresentasjoner av utvekslingsopphold fordelt på fire verdensdeler. I tillegg satt mer enn 50 studenter, både innreisende og utreisende, på stands for å fortelle om «sitt» universitet.

På stand for University of California, San Diego satt Maria Sand Hukkelås og lokket med den solfylte California-kysten. – Jeg hadde det så utrolig fint mens jeg var på utveksling der, og derfor ville jeg gjerne være representant for å rekruttere flere til å reise dit. Å sitte på stands er en fin måte å få kontakt med folk og formidle dette.

På nabostanden reklamerte den innreisende utvekslingsstudenten Marina Rogilo for sitt hjemmeuniversitet i Litauen, Vytautas Magnus University. – Jeg er den første studenten som reiser på denne utvekslingsavtalen. Ingen studenter fra Bergen har vært på mitt universitet ennå, så jeg føler jeg har et viktig oppdrag i dag. Jeg har tatt med masse informasjon og bakt en tradisjonell litauisk kake. Jeg håper mange vil komme og smake og samtidig stille noen spørsmål.

Vanskelig å velge

Silje Schevig på profesjonsstudiet i psykologi vil dra på utveksling til høsten og står mellom Berkely i USA og Brisbane i Australia. Hun synes Internasjonal dag er et bra tiltak. – Jeg må bestemme meg innen få dager, og da er det nyttig å høre hvordan andre har hatt det før jeg tar valget.

Det faglige aspektet er viktigst, men hun innrømmer at også klima spiller en stor rolle når avgjørelsen skal tas. – Det hadde jo vært fint med sol og varme, smiler hun.

Forlokkende med sol og varme

I tillegg til fag og akademisk nivå, hadde nettopp klima en sentral plass i flere av studentpresentasjonene. – San Diego er kjent for flotte strender og et varmt klima, fortalte Maria Sand Hukkelås. – Når har du ellers muligheten til å bo et semester på stranden?

Victoria Huynh innrømmet at klimaet i Melbourne lignet en del på klimaet i Bergen med sine «four seasons a day», men at det var det kulturelle aspektet som først og fremst lokket henne «down under».  – Melbourne er en av de mest flerkulturelle byene i Australia. Du har både storby og strand på samme sted, masse god og variert mat og en spennende Chinatown. Klimaet blir du vant med, spesielt når du er fra Bergen.

Pass på!

Ikke alt ved et utvekslingsopphold er nødvendigvis en solskinnshistorie, noe Mats Dahlback og Anders Tvedten kunne fortelle. De ble ranet få dager etter ankomst ved Berkely. – Det virker kanskje trygt, men det er ikke Norge. Naive nordmenn kan fort bevege seg inn i feil område. Så vær litt obs på det og pass på, formanet de etterpåkloke guttene.

Opplevelsen hadde likevel ikke preget utvekslingen for mye og de var klare i sine anbefalinger: - Ta sjansen! Jeg har aldri hatt et bedre halvår i hele mitt liv, sa en engasjert Mats Dahlback. – Gå inn for en internasjonal opplevelse!

Det ble også arrangert internasjonal quiz hvor premien er en reisesjekk på 1500 kr. Vinneren ble Hege Fridtun.