Hjem
Det psykologiske fakultet

Bachelor i generell psykologi, 3. året

Eline Amb Dyrdal ville holde alle muligheter åpne, og valgte å studere generell psykologi, noe hun absolutt ikke har angret på.

Hovedinnhold

Gjennom studiene har jeg fått et mer bevisst forhold til hvordan jeg tenker, føler og handler, i tillegg til hvordan mennesker generelt samhandler.

Av Annette L. Kogstad

Hvordan er en typisk dag som student på bachelorprogrammet i generell psykologi?

- En typisk dag for meg tilbringes på lesesalen (fra cirka kl.9-16/17) eller i forelesninger. Som regel er det ikke så mange forelesninger i løpet av en uke, så da blir det mye tid til selvstudier.

Hva liker du best ved studenttilværelsen?

- Det jeg liker best med studenttilværelsen er friheten. Friheten til å kunne legge opp ditt eget løp og studere på den måten du finner mest hensiktsmessig. Dette er generelt en fordel med å velge en universitetsutdannelse fremfor en høyskoleutdannelse, da det gjerne er mer obligatorisk undervisning på høyskolene.

Hvorfor valgte du denne retningen?

- Grunnen til at jeg valgte å studere generell psykologi var fordi jeg ikke var helt sikker på hva jeg ville, annet enn at jeg ville jobbe med mennesker. Så da tenkte jeg det var lurt å velge noe generelt (som navnet antyder), og senere kunne spesialisere meg. Jeg har for eksempel valgt å spesialisere meg i arbeids- og organisasjonspsykologi. UiB tilbyr en bachelorgrad i arbeids- og organisasjonspsykologi, men jeg ville holde alle muligheter åpne, og valgte da generell psykologi – et valg jeg ikke angrer på.  

Hvilke tips har du til fremtidige studenter?

- Mitt tips til fremtidige studenter er å finne fort ut av hvilken studieteknikk som fungerer for deg og ikke herme etter andre fordi det fungerer for de. Vi lærer alle på forskjellige måter så det finnes ingen fasit! På videregående pleide jeg å pugge til prøver ved å lese gjennom pensum flere ganger, men dette fungerer ikke på et universitetsnivå! Jeg fant ut at det å skrive besvarelser til tidligere eksamensoppgaver gjorde at jeg var godt forberedt til eksamen. Videre vil jeg anbefale alle nye studenter om å komme fort inn i en rutine hvor hverdagene blir brukt til skolearbeid, så kan man med god samvittighet ta seg fri i helgene J. I tillegg er det veldig lurt å lage kollokviegrupper, slik at man får fordelt arbeidet og har noen å diskutere med. Min siste anbefaling er å ta del i det sosiale, enten det er i form av å gå på seminarer eller bidra i studentorganisasjoner. Og ikke minst; ha det gøy! J

Hva er psykologi for deg?

- Psykologi er for meg noe som er helt essensielt i forståelsen av all menneskelig atferd. Etter å ha studert psykologi og fått kjennskap til ulike teorier og fenomener, har jeg fått et mer bevisst forhold til hvordan jeg tenker, føler og handler, i tillegg til hvordan mennesker generelt samhandler.