Det psykologiske fakultet

Bachelor i arbeids- og organisasjonspsykologi, 1. året (årsstudium)

Da Christine Sulland Johansen leste beskrivelsen av bachelorprogrammet i arbeids- og organisasjonspsykologi på UiB sine nettsider, trigget det en rekke tankeprosesser. Det første året tar hun de samme fagene som studentene på årsstudium i psykologi.

Hovedinnhold

Av Annette L. Kogstad

Hvordan er en typisk dag som student på bachelorprogram arbeids- og organisasjonspsykologi?

- En helt vanlig dag for meg starter med en litt sen frokost, deretter en forelesning på Dragefjellet. Etter dette går vennegjengen min og jeg ned på fakultetet, og leser litt. For min del liker jeg best å løse gamle eksamensoppgaver. Da får jeg brukt kunnskapen aktivt, og jobbet med stoffet på en mindre passiv måte enn bare å lese og streke under. Videre engasjerer jeg meg i flere ulike verv, så noen av ettermiddagene går med til møter eller annet arbeid med studentorganisasjonene.

Hva liker du best ved studenttilværelsen?

- Jeg elsker fleksibiliteten man får med å gå på universitetet. Det at du kan legge opp din egen dag helt slik som du vil. Ingen dager er like, og det spiller en stor rolle for min trivsel her på fakultetet.

Hvorfor valgte du denne retningen?

- Jeg har aldri hatt en plan om hva jeg ville. Aldri tenkt at jeg ville bli lege eller advokat eller sykepleier. Etter å ha lest beskrivelsen av bachelorprogrammet på UiB sine sider, var jeg nesten frelst. Beskrivelsen av programmet vekket virkelig min interesse, og jeg begynte å tenke andre veier enn kun “yrkesrettet”. Det var relevansen til arbeidslivet som i utgangspunktet trigget interessen min, og jeg begynte å reflektere litt rundt endringene som har skjedd i arbeidsmarkedet. For min del tenkte jeg også at denne bacheloren er relevant uansett hvilken jobb man skulle ende opp i, fordi man lærer om mennesket, hvordan man fungerer i ulike grupper, hvordan organisasjoner fungerer, samt ulike former for ledelse og ledelsespsykologi.

Hvilke tips har du til fremtidige studenter?

- Nyt tiden din ved UiB, og ta det første semesteret litt mindre tungt. Det er semesteret man skal bli kjent med de andre studentene, bli kjent med Bergen og fakultetet. Det første semesteret er gull verdt ifht det sosiale, så mitt råd er å bruke det semesteret så godt som over hodet mulig.

Hva er psykologi for deg?

- Psykologi for meg er der jeg lærer om hvorfor jeg handler som jeg gjør. Hvordan kroppen min fungerer ifht mentale prosesser, og hvordan mine tanker produserer atferd. Psykologi er der jeg forstår hvorfor jeg er som jeg er, og hvilke valg jeg kan ta i fremtiden, og hvilken påvirkning det vil ha på deg som person. For meg handler ikke psykologi om angst og depresjon og behandling av dette, men hvem jeg er, og hvorfor jeg er meg.