
Rett, Demokrati og Velferd (RDV)
RDV er en av forskergruppene ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap, og er tilknyttet Centre for Research on Discretion and Paternalism og Centre on Law and Social Transformation.
Rett, demokrati og velferd er opptatt av forholdet mellom staten og dens innbyggere, og spesielt hvordan staten utøver og rettferdiggjøring sin bruk av makt. Viktige forskningstemaer inkluderer hvordan statlige institusjoner og beslutningstakere fungerer i samfunnet; hvordan lovgivning former samfunn og hvordan rettigheter og domstoler er verktøy for sosial endring; hva som påvirker befolkningens tillitt til viktige samfunnsinstitusjoner (nasjonale og overnasjonale); hvordan beslutningstakere anvender skjønn og paternalisme. Andre sentrale tema er beslutningstakeres bruk av skjønn og paternalisme, legitimitet og legitimitetsstrategier, samt det normative grunnlaget for velferdsstaten.
Våre nåværende prosjekter samler inn data fra alle regioner i verden, med særlig vekt på Europa, Afrika og Amerika.
Kalender
The essence of democratic backsliding in the European Union: deliberation and rule of law
Seminarer
Forskergruppemøter for RDV holdes torsdager kl 14.15 - 15.45.
Enkelte av forskergruppens seminarer arrangeres i samarbeid med Centre on Law and Social Transformation og forskergruppen Rett, Demokrati og Velferd ved Høgskulen på Vestlandet. Disse seminarene er tverrfaglige med forskere og studenter fra ulike fagfelt.
Undervisning
Forskergruppen er ansvarlig for masteremnet AORG325: Skjønn og paternalisme. Emnet ser på forhold som makt, velferdsstaten og beslutningsteori. Emnet er tverrfaglig, og åpent for studenter innenfor samfunnsvitenskap, psykologi og rettsvitenskap. Merk: emnet vil ikke gå våren 2021.
Kontakt
Forskergruppeleder: Professor Marit Skivenes

Forskergruppen RDV er tilknyttet Centre for Research on Discretion and Paternalism. Senteret adresserer et av kjernespørsmålene innenfor samfunnsvitenskapen, nemlig relasjonen mellom stat og individ. Gjennom ulike prosjekter undersøkes offentlig skjønnsutøvelse, myndighetenes bruk av makt overfor innbyggerne og hvordan slike inngrep legitimeres. Forskningen er forankret i den statsvitenskapelige tradisjonen ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap, men bringer også inn innsikter fra blant annet rettsvitenskap, sosiologi, filosofi og psykologi. Les mer: discretion.uib.no