Rett, Demokrati og Velferd

- Norsk barnevern er i front

– Det norske systemet får svi for at Norge tar ansvar for barns rettigheter. Det sier Marit Skivenes i et større intervju med Aftenposten.

Portrettbilde av professor Marit Skivenes
Foto/ill.:
Rune Sævig (BT)

Hovedinnhold

– Nå øker presset i flere land om å ta sterkere ansvar for barns rettigheter. Norge er i front på dette området. Derfor har vi fått en del kritikk. Vi har tatt den kampen, og det kan virke som det norske systemet har fått svi for det, sier Skivenes i intervjuet.

Ligner på barnevern i andre land

Bakgrunnen for artikkelen er den store internasjonale oppmerksomheten som har blitt rettet mot norsk barnevern den siste tiden. Skivenes forklarer at barnevernet i Norge ligner mer på barnevernet i andre land enn mange tror.

– Norsk barnevern blir kritisert for å ligge på topp når det gjelder å overta omsorgen for barn. Men flere land ligger på samme nivå som oss, og på toppen finner vi Finland og Sverige, uttaler hun.

Familieservice-system

Professoren forklarer at norsk barnevern er et såkalt familieservice-system, hvor tjenestene prøver et bredt tilbud av hjelpetiltak før man går til inngripende tvangstiltak i familien. Motsatsen er risikoorienterte barnevernsystemer, hvor man først griper inn når det er fare for barns liv og helse.

Marit Skivenes er professor ved Institutt for Administrasjon og organisasjonsvitenskap og direktør ved Centre for Research on Discretion and Paternalism. Dette er et internasjonale forskningssenter som studerer barnevern, barns rettigheter, beslutningstaking og statlig maktbruk.

Hele artikkelen kan leses hos Aftenposten eller Bergens Tidende. Du kan også lese mer om barnevernsforskningen ved UiB på nettsiden til Centre for Research on Discretion and Paternalism.