Rett, Demokrati og Velferd
RDV Seminar med Vivien Schmidt

Discursive Institutionalism: Analyzing the Power of Ideas and Discourse in Institutional Context

Presentatsjon av Vivien Schmidt (Boston University). Alle webinarene vil være på engelsk.

Logoene til HVL, DIPA & LawTransform
Dette webinaret er del av RDV seminarrekken, som er et samarbeid mellom Forskningsgruppen Rett, demokrati og velferd ved Høgskulen på Vestlandet, Centre for Research on Discretion and Paternalism ved Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap ved Universitetet i Bergen og Centre on Law & Social Transformation (Lawtransform) ved Universitetet i Bergen.
Foto/ill.:
Illustrasjonsfoto: Logoer HVL, LawTransform & DIPA

Hovedinnhold

Vivien A. Schmidt is Jean Monnet Professor of European Integration, Professor of International Relations in the Frederick S. Pardee School of Global Studies, and Professor of Political Science at Boston University, as well as Founding Director of BU’s Center for the Study of Europe.  Schmidt’s research focuses on European political economy, institutions, democracy, and political theory—in particular on the importance of ideas and discourse in political analysis (discursive institutionalism).  Her latest books include Europe’s Crisis of Legitimacy: Governing by Rules and Ruling by Numbers in the Eurozone (2020), Resilient Liberalism in Europe’s Political Economy (co-edited, 2013), Debating Political Identity and Legitimacy in the European Union (co-edited, 2011), Democracy in Europe (2006) and The Futures of European Capitalism (2002).  Her current work, supported by a Guggenheim fellowship, focuses on the ‘rhetoric of discontent,’ through a transatlantic investigation of the populist revolt.