Hjem
Globale samfunnsutfordringer
Lunsj-samtale

Flyktningkrisen i Mellom-Amerika

Mens USA mottar rekordmange asylsøknader, står Sentral-Amerika midt i en mer omfattende intern migrasjonskrise.

Aylum seekers
Foto/ill.:
Daniel Araux

Samtale om flyktningkrisen i Mellom-amerika med Padre Melo, Raftoprisvinner 2015 og Per Ranestad, seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp.

Drap, kidnapping, voldtekt og tortur er dagligdags i Honduras, El Salvador og Guatemala. Kriminelle grupper lammer deler av samfunnet, ofte med forgreininger inn i offentlig sektor, som i politiet. Volden, fraværet av rettssikkerhet, den utbredte korrupsjonen og en desperat fattigdom har ført til migrasjonsbølger. FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) beskriver det som en humanitær krise.

I følge UNHCR har antall asylsøknader til Mexico, Belize, Costa Rica, Nicaragua og Panama økt med 432 prosent. Kvinner og barn utgjør en høy andel av de som er på flukt, og et urovekkende høyt antall er enslige mindreårige.

USAs president Donald Trump har erklært unntakstilstand ved grensen til Mexico i et forsøk på å finansiere en grensemur. USA slår hardt ned på de som forsøker å krysse grenser, og har skilt barn fra foreldre ved grensen.

Juridisk sett er det omstridt om migrantene klassifiseres som «flyktninger», da volden i regionen ikke er definert som konflikt mellom stater. I følge UNHCR, fryktet 82 prosent av kvinnene forfølgelse eller tortur om de skulle returnere.

I 2015 ble Padre Melo tildelt Raftoprisen for sin innsats for menneskerettigheter i Honduras. Den samfunnskritiske jesuittpresten lever med drapstrusler for sitt arbeid for de fattige.

Per Ranestad er seniorrådgiver i Norsk Folkehjelp og har jobbet mange år i Latin-Amerika.

Arrangementet blir tolket.

Vi serverer lunsj, kaffe og te. Gratis og åpent for alle.

Arrangementet er et samarbeid med Raftostiftelsen og Norsk Folkehjelp. o