Hjem
Globale samfunnsutfordringer
Webinar

Nord-Irland forklart

Hvorfor er Nord-Irland fremdeles et splittet samfunn?

Folk som holder banner og flag
Foto/ill.:
Joshua Hayes

Hovedinnhold

Sissel Rosland (HVL) i samtale med Espen Stokke (UiB)

I mai i år er det 100 år siden delingen av Irland og opprettelsen av Nord-Irland. Unionister og nasjonalister strides fortsatt om dette er noe å feire eller ei, og har svært ulike forståelser av Nord-Irlands historie, dagens samfunn og hvordan fremtiden vil se ut.

Bli med på Zoom

Selv om fredsprosessen og langfredagsavtalen frå 1998 i stor grad gjorde slutt på den valdelege konflikten som i perioden 1969-1998 resulterte i over 3700 drepne og nesten 50 000 skadde, er det nord-irske samfunnet fremdeles preget av sterke motsetninger. Dette kan sees i lys av en stadig oppblussing av voldelige opptøyer i både Belfast og Londonderry den siste tiden.

På dette arrangementet vil det settes søkelys på hvorfor de sterke motsetningene i Nord-Irland fortsatt lever, hvilken innvirkning Brexit har hatt og hvordan spørsmålet om en irsk gjenforening i økende grad blir drøftet som et reelt alternativ.

Ser vi begynnelsen på slutten for Nord-Irland?

Sissel Rosland er professor ved Høgskolen på Vestlandet hvor hun underviser i moderne historie og teori. Hun har gjennom mange år forsket på konflikten i Nord-Irland, transnasjonal demokratihistorie og historie- og minnekultur.

Espen Stokke er stipendiat ved Universitetet i Bergen med kompetansfelt innenfor fred og konflikt samt politisk mobilisering. Han har tidligere undervist i Politisk Mobilisering ved Institutt for Sammenliknende Politikk