Hjem
Senter for krisepsykologi
Nepal

Internasjonalt semester i Nepal

Patan Durbar Square, Kathmandu
Foto/ill.:
Dreamstime.com

Hovedinnhold

 

Nepal

Hovedstad: Kathmandu

Mellom fjellkjedene mot Kina i nord og slettene mot India i sør, øst og vest ligger Nepal, hjem til verdens høyeste fjell, Mount Everest. Nepal er et av verdens fattigste land og rangerer som 149 av 189 land på FNs Human Development Index (2017), indeksen for menneskelig utvikling.

Nepal er et av Norges ti prioritetsland for langsiktig utvikling (Stortingsmelding 17, 2017-2018), og er i stor grad avhengig av internasjonal bistand og turisme. Utvikling innen mental helse har blitt forsømt i flere tiår, og det fins ingen studier som viser hvor mange som lider av psykiske lidelser. 

I 2015 rystet et jordskjelv med styrke på 7.8 Nepal, noe som førte til at 9000 mennesker mistet livet og over 22000 ble skadet. I tillegg til store ødeleggelser av infrastruktur, var de immaterielle skadene av befolkningens mentale helse og velvære store, og mange sliter fortsatt med traumer etter katastrofen.

Kort tid etter jordskjelvene i 2015 ble den nye Grunnloven av Nepal vedtatt, og landet ble omstrukturert til en føderal republikk. For første gang på 20 år ble det gjennomført lokale valg i 2017, noe som representerte optimisme blant befolkningen og en ny mulighet for landet å oppnå FN sine bærekraftsmål. Gradvis har både myndighetene og idelle organisasjoner arbeidet med å integrere psykiske helsetjenester i offentlige helsetjenester. I Nepal har 1 av 3 av psykologiske/mentale utfordringer. Over 90 % av innbyggerne som trenger helsetjenester innen mental helse har ikke tilgang til dette og det er 0,06 psykologer per 100 000 innbygger. 

Hovedstad: Kathmandu

  • Befolkning i Nepal 31 millioner
  • Befolkning i Kathmandu ca. 1 million
  • Areal 147,181 km2
  • Hovedspråk Nepalesisk
  • Religioner Hinduisme, Buddhisme
  • Forventet levealder 68 år (menn), 71 år (kvinner)
  • Valuta Nepalesisk rupee (100 NPR = ca 8 NOK)

Om semesteret

Semesteret i Nepal er en del av NORPART-prosjektet "Collaboration in Higher Education in Mental Health between Nepal and Norway" med Universitetet i Oslo og Tribuvan University, Nepal. Prosjektet er finansiert av Diku.

Det internasjonale semesteret starter ved UiB med emnene PSY380 Introduction to GLobal Mental Health og PSY381 Crisis Psychology and Distaster Response, hver på 10 studiepoeng. Du tar kurset sammen med andre norske studenter som reiser på vårt internasjonale semester og med innreisende psykologistudenter fra Nepal og Vietnam. Deretter starter du på emnet PSY380A Global Mental Health Practicum A" på 10 studiepoeng. Etter en introduksjon ved UiB reiser du til Kathmandu for internship ved Tribuvan University. Her vil de nepalesiske psykologistudentene du traff i Bergen bli fadderen din, og du vil "skygge" dem i undervisning, praksisklinikker og mulige ekskursjoner til mer rurale strøk. Utreiseperioden er på 4-6 uker. Begge kursene gjennomføres høstsemesteret i ditt valgsemester og studiepoeng etter beståtte emner tildeles av Universitetet i Bergen.

2-3 studenter fra profesjonsstudiet i psykologi ved UiB vil hver høst fra 2020 til 2023 få mulighet til å reise til Nepal.

Finansiering

Du kan søke ordinær støtte fra lånekassen til vårt internasjonale semester. I tillegg kan du få dekket reise, visum, nødvendige vaksiner og ekstra stipend på inntil kr 6 000,- pr mnd under utenlandsoppholdet.

Hvordan søker jeg?

I tillegg til karaktervurdering, vil motivasjonsbrev og intervju legges til grunn før utvelgelse. Før utreise vil Senter for krisepsykologi arrangere informasjons- og forberedelsessamlinger for utreisende studenter, i tillegg til oppfølgingssamling etter hjemkomst.

Reiseinformasjon

Visum
Du må ha visum for å ha internship i Nepal. Mer informasjon kommer her. Ved innreise til Nepal må passet ditt være gyldig mer enn seks måneder utover utreisetidspunktet.

Vaksinasjoner
Anbefalte vaksinasjoner: Difteri, stivkrampe, kikhoste og polio for alle (dTP-IPV). Husk at alle disse vaksinene krever revaksinering hvert 10. år

Innlosjering
Innlosjering planlegges sammen med våre kontakter ved Tribuvan University. Kostnadsnivået er betydelig lavere i Nepal enn i Norge. Bildet nedenfor viser Kumari Inn som eksempel på et av alternativene.
 

Kumari Inn
Foto/ill.:
Dr. Mita Rana